Мікропозика - не все так просто

Ринок кредитування стрімко розвивається і набирає обертів. Особливе місце в ньому займають мікрокредити. І це зрозуміло. Адже дуже зручно всього за кілька хвилин отримати позику за паспортом, витративши на це мінімум сил. Однак є невеликий нюанс - високий відсоток по кредиту. Чим він обумовлений?

Як показує практика, мікропозики відносяться до дорогих кредитів. Однак далеко не всі мікрофінансові організації (МФО) про це відкрито заявляють. Більшість з них вказують в своїх кредитних програмах виключно суми позик і суму комісій за використання позикових коштів. Якщо ж зробити повні математичні розрахунки, то можна дізнатися, що річний відсоток дорівнюватиме 500 і більше відсотків. У чому ж причина такого високого відсотка в МФО?

Для того щоб відповісти на це питання, необхідно порівняти правила видачі кредитів в банках і мікрофінансових організаціях. Якщо говорити про банки, то тут все зрозуміло. Кредитні установи зазвичай використовують скоринговую систему для оцінювання своїх потенційних позичальників, вивчають їх кредитний рейтинг і історію отримання кредитів, тобто надсилають запит в БКІ (бюро кредитних історій). Крім того, в банках часто самі кредитні менеджери проводять тестування та анкетування, щоб виявити неблагонадійного клієнта заздалегідь.

Якщо мова йде про БКІ, то тут все набагато простіше. З одного боку спостерігається лояльне ставлення до позичальника. У МФО, як правило, ніхто не веде «допит з пристрастю» і отримати кредит можна навіть з поганою кредитною історією. З іншого боку представники небанківських організацій також перевіряють своїх клієнтів на платоспроможність. При цьому роблять вони це по своїх каналах.

Звідси видно, що МФО ризикують більше, ніж банки. Отже, ці ризики і закладаються в початкову процентну ставку. Взагалі, ось тут https://dajvzajmy.ru/uk можна більше дізнатися про те, як формується відсоток по кредиту, і де зараз найвигідніше брати позику онлайн.

Але чи настільки дорого виходить для позичальника мікропозика, якщо вона видається на невеликий термін, а відсотки по ній нараховуються за день або місяць? І наскільки відрізняється сума переплати за банківським кредитом і мікропозикою?

Чим відрізняється експрес-кредит в банку від швидких мікропозик? 

Швидкі позики і кредити готівкою - одні з найризикованіших кредитів, як стверджують фінансисти. Це пов’язано з тим, що вони оформляються дуже швидко, по одному або двом документам і кредитна історія позичальників по ним майже не перевіряється. І, як розплата за швидкість, в таких кредитах, як правило, діє високий відсоток.

У звичайному банку кредити видаються мінімум на 6 місяців. Оформити їх можна по двох документах (паспорту та будь-якого іншого, наприклад, по водійському посвідченню). Зазвичай, сума кредиту по такій позиці складає 10 000 - 100 000 грн, під 15% - 60%. Перший мінус такого кредиту - відсутність можливості отримати позику менше 10 000 грн. Другий мінус - відсутність можливості отримати кредит на термін менше 6 місяців. До номінальної процентної ставки банку додамо комісії - за переведення в готівку грошових коштів, обслуговування рахунку, розрахунково-касове обслуговування. Не всі клієнти банків враховують додаткові платежі, з якими доведеться зіткнутися при користуванні кредитом.

У разі МФО все набагато прозоріше. Фінансова організація не стягує додаткових комісій, клієнт лише оплачує відсотки за позикою. Мікропозики на відміну від банківських кредитів мають невеликий термін кредитування і дозволяють взяти кредит на невелику суму. Суму переплати за позикою від МФО клієнт дізнається відразу при його оформленні.