Робот FarmBot автоматизує вирощування овочів і фруктів

У сучасному світі городництво і садівництво можуть бути розвагою для городян або важливим джерелом їжі для мешканців країн, що розвиваються. Автоматизована система під назвою FarmBot, про яку розповідає видання Farm Industry News, допоможе і тим, і іншим.

https://semena.in.ua/dobriva_ta_zasobi_zakhistu_1c0/zasobi_zakhistu_1c1

Робот FarmBot встановлюється на рамі площею 1,5 на 3 м, піднятій над поверхнею землі. Принцип його роботи трохи нагадує багатозадачність 3D-принтера. FarmBot рухається над грядками по рейці, за допомогою камери робить знімки грунту і рослин і аналізує побачене, керуючись алгоритмом розпізнавання зображень. Помітивши загрозу, робот вживе заходів. Наприклад, побачивши гусениць, він відправиться до місця зберігання інструментів, візьме розпилювач і обприскає рослини інсектицидами. FarmBot може боротися і з бур’янами: порівнявши зображення зі знімком-зразком культурних рослин, він видалить зайві рослини або розпорошить гербіцид.

У виробництві цієї високотехнологічної сільгоспмашини використовується тривимірний друк, що дозволяє скоротити час виробництва і установки з 12 тижнів до 15 робочих днів. Це повинно допомогти розробникам швидше вийти на ринок.

Робочий простір базової системи FarmBot відмінно підходить для невеликого домашнього городу, але поки марний для промислових фермерів. Однак розробники відзначають, що в ряді випадків технологією можуть скористатися і великі господарства, наприклад, в разі нестачі робочої сили. Як приклад наводиться розведення цитрусових.

Головна мета проекту - забезпечити людям доступ до свіжої їжі з меншою кількістю клопоту, ніж при звичайному сільському господарстві. Це може допомогти тим сім’ям, у яких немає часу на обробку садової ділянки, або які живуть в пустельній місцевості. Також FarmBot дозволить контролювати виробництво їжі на всіх його етапах, адже користувач сам визначає, які добрива і пестициди будуть застосовуватися.

Інша сфера застосування технології - освітня. Половина проданих на сьогодні FarmBot використовуються в освітніх установах.