Експерти: проблеми зі сном можуть з’явитися через неправильний матрац

У період сну організм, а головне мозок, не тільки відпочиває і розслабляється, але і відновлюється і приводить себе в порядок, відзначають експерти. Важливо, щоб бути активним, діяльним і життєрадісним, людині і треба провести третю частину життя в стані сну. Але дуже часто ми забуваємо подбати про комфортне середовище для здорового сну. Але ж один з головних чинників глибокого і відновлює відпочинку - правильно підібраний матрац.

Нема одного універсального і відповідного матраца для всіх, так як всі ми різні і наші вимоги різняться: одному потрібен матрац жорсткіший, іншому мягкіший, хтось не може собі уявити сплячим на пінному покритті, кому-то тиснуть матрацні пружини.

Незалежно від вибору матеріалу або моделі матраца, він повинен відповідати трьом універсальним вимогам. По-перше, бути еластичним, щоб під тиском маси тіла не страждали кровоносні судини, і була вільна циркуляція крові. По-друге, він повинен пружинити, щоб підтримувати тіло і дозволити м’язам розслабитися. І по-третє, він повинен проводити повітря і вологу, щоб забезпечувати хорошу вентиляцію.

Раніше ортопедичними називалися жорсткі матраци, але сьогодні цей термін відноситься до матраців, які приймають на себе вагу сплячої людини, забезпечуючи для хребта оптимальну (тобто пряму) позицію. До речі, в інтернет-магазині Просто Дім можна замовити якісні ортопедичні матраци, ліжка, інші аксесуари для спальні.

Один з найпопулярніших видів матраців - пружинний. Але при цьому не варто забувати, що насправді є два види пружинних матраців: в пружинному блоці bonnell пружини розташовані в один ряд і з’єднані за допомогою спіралей з сусідніми рядами. У свою чергу в матрацах типу pocket, використовується незалежний пружинний блок. В його основі лежить система пружин, які розташовані в “кишеньках”, що забезпечує пружність вироби.

Перший вид матраців жорсткіший і підтримує тіло сплячого, не втрачаючи своєї форми, а другий - підлаштовується під вагу тіла і тримає хребет прямо. Це відбувається через те, що пружини незалежні один від одного і стискаються на різних рівнях. Тому вважається, що матрац системи pocket дає найбільший ортопедичний ефект. Часто в матрацах з пружинами в “кишеньках” є кілька зон жорсткості, які створюються завдяки товщині пружинного дроту. Саме тому плечова і стегнова зони можуть зануритися глибше, а голова і ноги - менше. Це дозволяє матрацу повністю підлаштуватися під контури тіла, таким чином забезпечуючи оптимальний комфорт. Матраци системи bonell - хороший і економічний вибір для гостьової кімнати або літнього будинку. У свою чергу матраци виду pocкet стануть надійною опорою на щоночі.

Матраци з піни отримали високу оцінку покупців через свої особливі ортопедичні і антиалергені особливості. Матрац з пінополіуретану (ПУ) - доброзичливий вибір для гаманця, який забезпечує як ортопедичний, так і антиалергенний ефект.

У свою чергу, створений в NASA наповнювач з піни Memory, ще краще підлаштовується під форму тіла сплячого і забезпечує хорошу терморегуляцію. Його часто використовують як чохол на матрац, таким чином, роблячи поверхню матраца ще більш м’якою і зручною.

Хоча пружинні і пінні матраци найпопулярніші, але останнім часом все більше визнання знаходять гібридні матраци, які в собі поєднують кілька матеріалів. Наприклад, ПУ піну і кокос або ж пружини pocket і ПУ піну і т.д.

Є свої переваги і у пластин з кокоса або латексу - це натуральні і дружні навколишньому середовищу матеріали. Шар кокоса добре підтримує хребет і дає рівномірне навантаження на все тіло. У свою чергу козир латексу - можливість витримувати великі навантаження і точно підлаштовуватися під форми тіла. Крім цього латексу притаманні антиалергенні та антибактеріальні особливості. І до того ж він не всмоктує вологу.

Важливе доповнення до матраца - це чохол, який подовжує термін його служби і якщо чохол антиалергенний, то захищає його від шкідливих бактерій і пилових кліщів.

Перед вибором матраца, важливо знати:

Ваш вік - ось один з головних чинників при виборі комфортного матраца.

Тому:

- Найбільш придатними для маленьких дітей вважаються матраци з твердим кокосовим наповнювачем.

- Для підлітків підійде пружинний матрац, а також з пінним наповнювачем.

- Дорослим необхідно самостійно оцінити свої можливості і бажання, але можна керуватися принципом: для людей з великою вагою краще матраци жорсткіші, для більш легких - м’які матраци.

- Для літніх людей, через проблем з порушенням циркуляції крові, не рекомендується вибирати жорсткі матраци.

- Саме з цієї причини, для людей у ​​яких є проблеми зі здоров’ям і вони змушені проводити багато часу в ліжку, також не підійде жорсткий матрац.