Тюльпани - красиво і... смачно!

Тюльпани - одні з найяскравіших і найпоширеніших представників сімейства лілійних. Втім, при всій своїй популярності мало хто знає, що ці красиві рослини мають також і неабияку харчову цінність. На відміну від багатьох інших декоративних цибулинних культур, тюльпани не містять отруйних речовин, зате їх цибулини багаті цукром і крохмалем. Квітки і листя багатьох сортів тюльпанів також їстівні і навіть досить смачні.

Інтернет-магазин https://florium.ua/ru/tulips/ пропонує широкий асортимент цибулин різноманітних сортів тюльпанів, а також інший якісний квітковий посадковий матеріал

Коли тюльпани потрапили в Європу з Близького Сходу, то вони стали надзвичайно популярні як декоративні рослини в садах знаті. Звичайно, про використання в їжу було рано говорити - за одну цибулину вишуканого сорту давали стільки золота, скільки та важила. Згодом інтенсивна селекція призвела до збільшення чисельності сортів, та й просто кількості цибулин, і тюльпан почав свій тріумфальний хід по Європі.

На початку поширення тюльпанів їх цибулини іноді вживали в їжу, переплутавши з дрібною цибулею. Однак тюльпани не були загальновизнаним продуктом харчування, скоріше, це було ласощі. Французькі кондитери першими використовували квітки тюльпанів для прикраси тістечок, а з Франції мода на зацукровані квіти поширилася по Європі. Ця розкіш довгий час була доступна лише королям і їх придворним.

І тільки в XX ст. тюльпани стали в прямому сенсі їжею. Пов’язано це з драматичними подіями Другої світової війни. Після висадки союзників становище населення на окупованих німцями територіях погіршилося. Під час Голландського Голоду взимку 1944 р нацисти конфісковували мізерні запаси їжі і палива. Останньою доступною їжею для багатьох людей стали смажені цибулини тюльпана. Коли юна Одрі Хепберн, в майбутньому знаменита голлівудська актриса, ховалася від фашистів в підвалі свого будинку (а її родичі були схоплені за участь в лавах Опору), її єдиною їжею протягом довгого часу стали цибулини тюльпанів. На жаль, в тюльпанах містяться далеко не всі речовини, необхідні для живлення організму, і в результаті такої вимушеної «дієти» у Хепберн розвинулася дистрофія, від якої вона так і не вилікувалася повністю.

Зате присутність тюльпанів в складі повноцінного раціону позитивно позначається на загальному стані організму. В наші дні вживання тюльпанів в їжу часто обмежується використанням молодого листя для салату. Однак в Квебеку, єдиній франкомовній провінції Канади, до сих пір зберігається культура вирощування тюльпанів як харчових рослин, а в квебекських ресторанах подають до столу безліч страв з тюльпанів: запечені в соусі, смажені з приправами, у вигляді салатів і різних десертів.

Ось кілька рецептів, за якими в домашніх умовах можна приготувати тюльпанів.

Смажені цибулини тюльпанів

Для смаження вибирайте тільки здорові цибулини. Грибкові захворювання погіршують смак і в деяких випадках роблять цибулини неїстівними. Не можна вживати в їжу цибулини, що піддавалася обробці отрутохімікатами, а також дикорослі тюльпани, серед них можуть бути отруйні.

Для приготування необхідно сильно розігріти сковороду з олією, а коли над нею з’явиться ледь помітний димок, всипати цибулини на сковорідку. Великі цибулини потрібно розрізати навпіл. Можна використовувати панірувальні сухарі або борошно, солити за смаком. Смажені цибулини тюльпана нагадують картоплю, тільки солодку. Інший варіант цього рецепта передбачає спочатку вмочити цибулину в збите яйце, потім обваляти в борошні і смажити до золотистої скоринки.

Запечені пелюстки тюльпанів

Це більш складний рецепт, для нього знадобиться 3 червоних тюльпана, 150 г борошна, 0,5 склянки білого вина і оливкового масла, 1 яйце, 5 г дріжджів, сіль.

Борошно розводять у вині, потім туди ж додають жовток і дріжджі, розведені невеликою кількістю води. Все перемішують і залишають на півгодини для бродіння. До отриманого тіста додають збитий білок, сіль за смаком. Пелюстки тюльпанів занурюють в тісто і смажать в киплячій оливковій олії до золотистої скоринки, після чого сушать на паперових серветках і подають до столу в гарячому вигляді.

Зацукровані бутони

Для цієї страви краще вибирати щільні, ще не розгорнуті бутони, тоді пелюстки будуть міцніше триматися в процесі приготування. Пам’ятайте: квіти для використання в кулінарії не повинні бути обприскані пестицидами!

Промийте бутони у воді і обсушіть на паперових рушниках. Потім потрібно злегка збити яєчний білок і тонким пензликом повністю покрити пелюстки або бутони білком, після чого обсипати цукровою пудрою через ситечко. Зайву пудру потрібно струсити, а бутони підсушити в підвішеному вигляді, щоб пелюстки залишилися рівними.

Зацукрованих квітки тюльпанів - прекрасна прикраса для випічки!