Обираємо кавомашину для ідеального еспресо

Будь-яка кавомашина здатна зварити еспресо менше ніж за хвилину. Але у одного апарату кава виходить ідеальною, в іншого - надто міцною і гіркою, а у третього - дуже рідкою і недостатньо ароматною. Від яких параметрів залежить кінцевий результат?

Краща кава для еспресо

Кавомашина не зробить відмінний еспресо з низькосортного продукту. Використовуйте зернову каву вищого сорту, в якості якого ви абсолютно впевнені. З арабіки вийде напій з м’яким вишуканим смаком, з робусти - насичена міцна кава. Багато гурманів вважають за краще робити еспресо з суміші зерен двох видів.

Не менш важлива ступінь обсмаження. Зерна темного обсмаження надають напою трохи гіркоти, а світлого - невелику кислинку. Оптимальний баланс і багатство смаків досягається при середньому обсмажуванні. Якщо ви хочете насолоджуватися ідеальним еспресо - купуйте зелені кавові зерна, підсмажте їх самостійно в каструльці або ростері.

Ступінь помолу

Бариста приділяють особливу увагу ступеню помолу кавових зерен. Професіонали регулюють цей параметр в залежності від ступеня обсмаження кави, сорту зерен і навіть клімату в приміщенні. Любителю еспресо досить орієнтуватися тільки на перший параметр.

Правильна кавомашина дозволяє регулювати ступінь помолу вручну. Якщо ви віддаєте перевагу використовувати зерна світлого обжарювання - вибирайте режим тонкого помелу, любите темні зерна - встановлюйте режим помолу більший.

Експериментуйте, щоб вибрати оптимальний рівень. Враховуйте - при занадто великому помолі кава виходить ненасиченою і кислуватою, при надто дрібному - гіркою.

А ще не забувайте про елементарні правила грамотної експлуатації апарату. Адже недбалість може призвести до передчасного псування. Звичайно, досвідчені майстри, яких можна замовити тут https://coffee-service.kiev.ua/ швидко, і якісно виконають ремонт кавомашин любої складності, але, думається, кожному не хочеться витрачати лишні гроші. 

Яка кавоварка краще варить еспресо - бойлерна чи помпова

Спосіб приготування ідеального еспрессо був винайдений більше 60 років тому. Через фільтр з пресованою меленою кавою повинна проходити пара з температурою 87-95 градусів під тиском більше 15 бар.

У бойлерних кавомашинах пара має більш високу температуру, а її тиск становить не більше 5 бар. В результаті кава виходить більш гіркою і міцною. У помпових апаратах створюються ідеальні умови для еспресо - нагрівання до 90 градусів і тиск помпи 19-20 бар. Напій набуває насичений смак і аромат, а на його поверхні утворюється класична щільна пінка. Деякі помпові кавомашини дозволяють регулювати міцність еспресо за рахунок зміни тиску помпи.

Параметри кавомашин, які впливають на смак еспрессо

1. Можливість вибору дозування. Від цього параметра залежить міцність кави. Чим більше порція мелених зерен (9-10), тим міцніше вийде еспресо. І навпаки.

2. Функція підігріву чашок. Спеціальна підставка дозволяє варити еспресо в точній відповідності з рецептом професійних бариста.

3. Фільтр для води і функція автоматичної декальцінаціі. Кавомашина проводить самоочищення і забезпечує якісну фільтрацію води. Завдяки цим функціям в напій не потрапляють небажані домішки.

4. Попереднє змочування кавової маси водою. Дозволяє розкрити аромат напою.

5. Швидкість приготування еспрессо (залежить від потужності). Чим вище цей параметр, тим нижча міцність кави (вода не встигає насититися смаком зерен).