Громадське харчування майбутнього: Baidu і KFC відкрили ресторан з підбором страв по обличчях клієнтів

Технології, які використовують комерційні компанії для підвищення рівня продажів і оптимізації процесу взаємодії з покупцями удосконалюються з кожним днем. Ряд компаній використовують сучасні технології для аналізу своєї роботи, підвищення ефективності доставки товарів, оптимізації бюджету. Сказане стосується практично всіх сфер - від продажів автомобілів до ресторанів. Що стосується останніх, то зараз виділяється спільний проект компанії KFC (китайського її підрозділи) і телекомунікаційного гіганта Baidu.

Компанія Baidu відома не тільки в Китаї, але і за кордоном. Їй належить ряд інтернет-сервісів, крім того, Baidu розробляє безпілотні автомобілі, інструменти доставки товарів та інші сучасні речі. Співпраця з KFC полягає в наданні мережі швидкого харчування доступу до своїх когнітивним сервісам. Раніше обидві компанії запустили в роботу робота-офіціанта в Шанхаї. Він міг приймати замовлення від відвідувачів, розпізнаючи мову і відправляючи замовлення на кухню. Зараз стартував новий проект, мета якого - полегшити голодному відвідувачеві завдання вибору страв.

Технології Baidu використовуються для того, щоб сканувати обличчя відвідувачів KFC, оцінювати їх настрій, вік. На основі всієї цієї інформації нейросітка від Baidu намагається запропонувати відвідувачеві страви, які могли б сподобатися конкретному відвідувачеві. Тобто мета проекту - забезпечити індивідуальний підхід до кожного відвідувача. Якщо клієнт - частий гість KFC, то комп’ютерна система аналізує попередні замовлення користувача, «дивиться», що людина замовляла під час попередніх відвідувань і пропонує вибір страв на основі переваг цього відвідувача.

А от по посиланню автоматизация общепита с knaipa-pro.com.ua ви дізнаєтесь про діяльність компанії “Кнайпа Pro”, програмні продукти якої дозволяють повністю автоматизувати процеси обслуговування клієнтів, контролю за діяльністю персоналу, зробити роботу складів, ресторанів, магазинів, інших підприємств більш ефективними і прибутковими.

Компанія пояснює, що її система може запропонувати чоловікові у віці 20+ років меню, в яке входить чікен-гамбургер, обсмажені курячі крильця і ​​сік для ланчу. А ось 50-річній жінці та ж система може запропонувати на сніданок кашу і соєве молоко.

Поки що така технологія впроваджена тільки в одному ресторані від KFC, мова про масштабування технології, поширенні цього досвіду на інші ресторани мережі не йде. Але обкатка «інтелектуального меню» триває, і якщо все буде йти за планом, можливо, компанія скористається технологіями Baidu для впровадження їх в інших своїх точках швидкого харчування.

Сама технологія далеко не унікальна. Наприклад, системи аналізу користувачів, створювані соціальними і рекламними мережами (Google, Facebook і т.п.), набагато більш просунуті в технічному плані, ніж проект Baidu і KFC. Такі системи аналізують не тільки настрій або вік користувача, а також можливий дохід користувача, рід його занять і сімейний стан. Facebook, наприклад, оцінює особистість користувача по 98 параметрам.

У деяких ЗМІ звертають увагу на те, що збір інформації про відвідувачів ресторану, а тим більше, подальший аналіз і зберігання даних - це порушення приватності людини. Можливо, це і так. Правда, в Китаї до питання безпеки особистих даних відносяться не так трепетно, як в Європі, США та інших регіонах.