Основи правильної експлуатації та догляду за каміном

Встановивши камін в своїх помешканнях, багато реалізують свою давню мрію. Дійсно - це дивовижна конструкція, яка не тільки продукує тепло, але і створює неймовірний затишок і комфорт в будинку.

Але для того щоб камін працював справно і протягом багатьох років радував своїх власників, недостатньо лише натрапити на якісний і красивий виріб, для прикладу чудову модель kratki купити в euro-kamin.com.ua, за ним необхідний правильний догляд. Адже дрова не згоряють повністю, вони залишають після себе продукти згоряння - попіл, сажу, кіптяву. Якщо їх не видаляти належним чином, то може погіршитися повітряна тяга, підвищується ризик розтріскування кладки і швів, через що полум’я з топки може вирватися назовні. А це вже загрожує виникненням пожежі та пошкодженням майна або нанесенням шкоди здоров’ю людей. Тому регулярне чищення - це основна складова експлуатації виробу.

Для розпалювання камінів забороняється використання будь-яких легкозаймистих матеріалів. При закладці дров в камін потрібно пам’ятати про пропорції: не можна завантажувати більше 2/3 об’єму топки. Однією закладки повинно вистачати на 5-10 годин безперервного горіння.

Дрова в камін закладають не всі відразу, а поступово додаючи нову порцію. Коли відбувається повторна закладка дров, треба стежити, щоб дим не заповнив приміщення. Для цього треба тримати дверцята деякий час прочиненими, а потім вже, перед черговим завантаженням, відкривати повністю. Дрова з дуба, клена, інших твердих порід дерева найбільше підходять для каміна, тому що вони створюють рівномірне і спокійне полум’я. Небажане використання дров з берези, так як вони утворюють багато сажі. Вільхові та осикові дрова, навпаки, виводять сажу з димоходу.

Щоб полум’я в каміні підтримувалося тривалий час, і при цьому вогонь був інтенсивним, рекомендується використання великої кількості маленьких полін. А для слабкого, але затяжного горіння слід використовувати великі дрова. Для красивого і зовні цікавого полум’я можна додати до звичайних дров трохи коренів або пнів. Вогонь в каміні видаватиме приємний запах, якщо туди додати вишневі, яблуневі або ялівцеві гілки. Природно, не можна використовувати для каміна вологу деревину, крім низької тепловіддачі вона має здатність забруднювати топку каміна, димохід і скла.

В камін забороняється викидати сміття, особливо пластмасу, так як дуже сильно забруднюється димар і взагалі навколишнє середовище. За допомогою засувки піддувала можна регулювати потік свіжого повітря, який в певній мірі теж впливає на інтенсивність і тривалість горіння. Дверцята каміна завжди радять тримати закритими, щоб збільшити тепловіддачу і забезпечити пожежну безпеку. Ще потрібно уникати різкого відкриття дверець - це може привести до зворотного тязі і викиду диму в приміщення.

Короб для сажі потрібно постійно чистити, в разі сильного його засмічення, може просто почати затухати полум’я. Але все-таки трохи сажі повинне бути присутнім, щоб було легше розвести вогонь.

Всі дії, пов’язані з топкою каміна, повинні проводитися в рукавицях, інакше можна сильно обпектися. Зазвичай в порталі каміна є спеціальна ніша для зберігання дров. Не рекомендується її перевантажувати, так як камін може перегрітися. Також не варто зберігати в цій ніші предмети, які можуть легко спалахнути. При закіптюженому склі в топці, його чистять спеціальними засобами або очищають за допомогою розчину каустичної соди. Скло не слід піддавати механічним впливам.

 При тривалому простої димохід може охолонути і відволожитися і внаслідок цього може виникати неприємний запах і труднощі з розпалом. Для усунення проблеми досить просто прогріти димовий канал. На те, як працює камін, більшою мірою впливає погода: при вітрі тяга збільшується, а під час туману, навпаки, зменшується.