Таємниці Великого Сфінкса

На західному березі Нілу, на плато Гіза неподалік від Каїра, поруч з пірамідою Хефрена знаходиться один з найвідоміших і, мабуть, найбільш таємничий історичний пам'ятник Стародавнього Єгипту - Великий Сфінкс.

Зовні пам’ятник виконаний у вигляді лева з людським обличчям, що імовірно належить фараонові Хефрену, усипальниця якого знаходиться поблизу. Велична пам’ятка існує з періоду, який розпочався за 2500 років до н.е., вражаючи нас своїми формами, розмірами. Протяжність скульптури становить 70 метрів, вгору вона підноситься практично на 20 метрів. Подібне видовище явно залишить незабутні враження у ваших серцях.

Тільки тут ви зможете зануритися в світ міфів, легенд, фольклору, витоки яких йдуть в загадкове і таємниче минуле. А допоможуть вам у цьому тури в Єгипет, завдяки яким ви окрім чудового комфортного відпочинку отримаєте унікальну можливість ознайомитись з древньою самобутньою історією цієї країни.

Слово «сфінкс» етимологічно пов’язане зі словом «сешеп-анх», що в перекладі означає «образ Живого». У грецькій же мові слово «сфінкс» етимологічно пов’язується з грецьким дієсловом «сфінга» - душать. Єгиптяни називають Великого Сфінкса «Батьком (царем) жаху і страху», і для цього існують вагомі причини. По-перше, в Стародавньому Єгипті пустотілі статуї гігантських сфінксів служили місцем масових страт, тортур і повішень, а можливо і жорстоких ритуальних жертвоприносин. 
 
З 1952 року в Єгипті було виявлено п’ять пустотілих сфінксів, кожен з яких служив місцем страт і одночасно могилою страчених. Археологи, що розкрили таємницю сфінксів з жахом виявили, що кісткові останки багатьох сотень трупів товстим шаром покривали підлоги сфінксів. Зі стель звисали шкіряні ремені з залишками кісток людських ніг. Вважають, що серед цих трупів могли бути і робочі, що будували піраміди і гробниці єгипетських фараонів, і принесені в жертву заради збереження їх таємниць. Смерть бідолаг була тривалою і болісною, а тіла повішених за ноги жертв умисно не прибиралися. Крики вмираючих зобов’язані були вселяти жах живим.

Страх перед крилатими сфінксами був такий великий, що зберігся у віках. Коли в 1845 році під час розкопок в руїнах Калаха був знайдений крилатий сфінкс з людською головою, всіх робочих з місцевих жителів охопив панічний жах. Вони відмовилися продовжувати розкопки, бо існував стародавній переказ, що крилатий сфінкс принесе їм нещастя і стане причиною смерті всіх, хто живе на землі.

Символіка Великого Сфінкса дивно багатогранна, хоча, на перший погляд, складається всього з чотирьох символів, які характеризують параметри орбіти «комети-відплати».

Невблаганний час стер фарбу з Великого Сфінкса, але подекуди її сліди збереглися, і це дозволило вченим визначити, що спочатку він був пофарбований в синій (фіолетовий) колір, який згідно з повір’ями древніх жерців, вважався символом неба і вічності. Існує також припущення, що фігура Сфінкса була прикрашена зірками.

Символічно і те, що Великий Сфінкс має символіку крилатого Лева, що служить астральним символом зодіакального знака Лева. Це пов’язано з тим, що катастрофа 9612г. до н.е. сталася в той час, коли точка весняного рівнодення знаходилася в сузір’ї Лева. Це була найпотужніша з усіх нині відомих катастроф і тому, в пам’ять про неї, і використана символіка Лева.