Венесуельський блокчейн: навіщо Каракас запустив криптовалюту

Венесуела, що зараз терпить економічне лихо офіційно запустила власну криптовалюту - El Petro. Країна, де не вистачає навіть туалетного паперу, хоче стати «центром створення блокчейн-рішень для економік, що розвиваються».

ICO і запуск нової криптовалюти стали явищем повсякденним, що часто навіть не заслуговує на окрему увагу. Однак серед «монет-одноденок», які не становлять будь-якої реальної цінності, а також шахрайських схем зі збагачення організаторів проекту зустрічаються дійсно амбітні ініціативи з досить перспективним майбутнім. Досить згадати ажіотаж навколо токена TON від творця сервісу Telegram Павла Дурова (Pavel Durov), який відзвітував перед Комісією з цінних паперів і бірж США про залучених на стадії закритого інвестування $ 850 млн. І якщо вас цікавить тема криптовалют, на сайті https://www.0312.ua/list/140146 можна дізнатися стосовно семінару Андрія Тонколітко про світову криптовалютну економіку.

Не менш успішним виявився і перший день закритих продажів для криптовалюта El Petro, за просування якої взявся особисто президент Венесуели Ніколас Мадуро (Nicolas Maduro). За запевненням пана Мадуро даний токен має значимість національного масштабу, а тому його просування і підтримка будуть регулюватися на державному рівні.

Віртуальні позиції El Petro будуть підкріплені реальними активами, що знаходяться в розпорядженні уряду Венесуели. Криптовалюта бачиться президенту, чиї дії жорстко обмежені санкціями з боку США, рятівним колом для стагнації економіки його країни. На тлі гіперінфляції і знеціненого до рекордного значення місцевого болівара токен El Petro може забезпечити необхідний фінансовий суверенітет.

Експерти по технології Blockchain вельми скептично поставилися до El Petro, засумнівавшись в обіцянках Ніколаса Мадуро і гарантованим забезпеченням токена природними багатствами. Проте, за перший день продажів криптовалюта залучила майже $ 735 млн. Імена і чисельність інвесторів залишилися без розголосу.

Ключовою особливістю національної криптовалюти El Petro є її забезпечення нафтовими запасами. Курс токена буде корелюватися з ринковою вартістю бареля нафти. Додатковою підмогою для El Petro виступить золоте родовище Арко Мінеро в штаті Болівар.

Офіційний веб-сайт El Petro опублікував посібник зі створення віртуального гаманця для зберігання криптовалюти. Технічна документація про El Petro стане загальнодоступною вже в наступному місяці. Згідно з наявними відомостями в її основу лягла блокчейн-платформа Ethereum (стандарт ERC-20), хоча в керівництві користувача чомусь згадується про блокчейне NEM.