Як відновитися після емоційного вигорання

Багато з нас по завершенні великого проекту, укладання важливої фінансової операції або підготовки відмінної презентації в раді директорів відчували дивний, некомфортний стан. Тижнями, а то й місяцями ти змушуєш себе наполегливо зосереджуватися на цьому єдиному, воістину Геркулесовому подвигу. А потім настає день, коли все вже завершено.

Прагнучи до цієї великої мети, невпинно в ім’я неї працюючи, ми уявляємо, яке це буде щастя - підкорити нову висоту. І не передбачаємо, що, піднявшись на гору, ми опинимося на досить-таки холодному вітрі - і має бути ще спуск. Період ейфорії закінчується, потрібно повернутися до звичайного життя, увійти в робочий графік. А це не так-то просто.

Перш за все, коли напружена ситуація, хвилювання, наполеглива праця змінюються більш розслабленим періодом життя, цілком можливий занепад духу. Поки тривав стрес, людина “підсіла на адреналін”. Ми звикаємо до постійної затребуваності, і коли раптом все зупиняється, настає “ломка”.

Крім того, звичайна рутинна робота не така вже і приваблива. Для повної залученості нам потрібен постійний ріст. А після різкого стрибка, посиленого професійним розвитком нам здається, що настав застій.

Ми всі схильні до емоційного вигорання, особливо після завершення важких завдань. Це не означає, звичайно, що будь-який успіх неодмінно змінюється періодом неефективності, розчарування і ліні. Але деякі поради вам знадобляться, коли ви наступного разу змушені будете повернутися після великої перемоги до звичного способу життя.

Усвідомте, що ваша робота зараз стане важчою

Поширена помилка - нереалістичні очікування щодо того, як вам працюватиметься після великого успіху. Ви віддали багато енергії, заряд батареї на нулі, важко зосередитися навіть над найпростішими речами. Завдання, які ви раніше з легкістю вирішували, тепер вимагають великих зусиль. Потрібно відкоригувати очікування, таким чином ви полегшите і почуття провини, яким зазвичай супроводжується - і посилюється - емоційне вигорання.

Розділіть думки і дії

У більшості людей на святкування тріумфу відводиться не так вже й багато часу. Напевно, у вас накопичилася величезна кількість боргів, поки ви добивали свій великий проект, адже і повсякденні завдання нікуди за цей час не поділися.

Не піддавайтеся спокусі відразу пірнути з головою в усі ці справи. Коли у людини залишається мало енергії, вона насилу відрізняє дійсно важливе від просто термінового. І тут-то виникає ризик стати заручником суєти.

Виділіть кілька годин поза роботою, сядьте спокійно, складіть список справ, визначте пріоритети. Ці кілька годин зосередженості допоможуть вам звільнити розум від перевантаження, і свої обмежені сили ви направите на дійсно потрібні справи. Визначеність сама по собі додає сил. В іншому випадку ви, швидше за все, накинетесь на ті справи, від яких хочеться швидше позбутися - ось тільки й користі від них мало.

Підзарядіть свої батарейки

Для максимальної ефективності людського тіла потрібен відпочинок і відновлення. Не варто працювати на межі фізичних або розумових сил - і самому важко, і результати невисокої якості.

Якщо після перемоги ви не маєте можливості взяти тривалу відпустку, потрібно включити години відпочинку безпосередньо в робочий день. Відзначте в календарі перерви і в цей час виходіть на прогулянку. Не засиджуйтесь перед комп’ютером. Хоча б кілька днів після закінчення робочого дня відключайте електронну пошту, а ще краще - приїхавши додому, приберіть подалі мобільний телефон.

Що робити вдома для якнайшвидшого відновлення сил? Стаття з журналу Journal of Occupation Health Psychology дає корисні вказівки. У цьому дослідженні психологи порівняли, як різні способи проводити час після роботи позначаються на темпах відновлення. Багато хто віддає перевагу пасивному відпочинку, сподіваючись на релаксацію, але дослідники переконалися, що ще краще людина «реанімується» завдяки фізичним вправам і елементарному людському спілкуванню.

Висновок: щоб зарядити батарею, необов’язково скидати темп. Іноді найкраще навіть збільшити швидкість, але змінити напрямок. Не валятися перед телевізором, ліниво перемикаючи канали - зателефонуйте друзям, знайдіть партнера для тенісного матчу.

Поставте собі чергову мету

Щоб не знижувалася залученість, нам потрібен постійний ріст, завдання, що перевищують нинішній рівень компетентності. Консультант по лідерству Джим Коллінз говорить, що кожній компанії потрібні «великі, амбітні цілі», інакше нічого не досягнеш. І такі ж цілі потрібні і кожному співробітнику.

Якщо ви хочете працювати по максимуму, вам потрібен якийсь новий стимул. Відведіть в розкладі час для розробки нових ідей, або для читання перед роботою, або 15 хвилин після ланчу на перегляд блогів по вашій галузі. Так у вас збережеться відчуття особистого зростання навіть при виконанні цілком передбачуваних і звичних завдань.

Досвідчені фахівці багатопрофільного центру здоров’я СIОМ допоожуть відновити фізичні і емоційно-психологічні сили, досягнути просвітлення, краси і гармонії у стосунках як з самим собою, так і з довколишнім оточенням, повністю розкрити духовний потенціал. На сайті http://www.ciom.com.ua/ ви дізнаєтесь про унікальні методики, що застосовуються у цьому центрі, перелік послуг, умови їх надання, а також зможете отрмати безкоштовну консультацію.