Паркан для дачі. Пошук оптимального рішення

Паркан на дачі виконує кілька ключових функцій: по-перше, він позначає межі вашої території, по-друге, він є продовженням загального ансамблю будівель, і по-третє, він відображає такі суб'єктивні складові, як статус власника дачі, його смак і політ фантазії, а також є даниною актуальним модним тенденціям.

У виборі огорожі дачі ми в будь-якому випадку обмежені бюджетом (великим або маленьким, це інша справа), нашими смаками, фантазіями, уподобаннями. Також на вибір впливають нові тенденції. Технології не стоять на місці і в будівництві, у виробництві, зокрема, в парканобудуванні з’являються нові матеріали, нові варіації старих перевірених матеріалів. У цьому нас переконують чудові функціональні моделі парканів з профнастилу, габіонів, штахетників і інших видів, представлених на сайті https://svitparkanu.com.ua компанії “Світ Паркану”.

Отже, завдання визначено - пошук оптимального паркану для дачі. Критерії відбору ясні і зрозумілі. Давайте тепер по порядку.

1. Для позначення меж дачі підійде весь спектр існуючих огорож, від тину і штахетника, до паркану з кованого металу, каменю, включаючи цеглу та бетон. Тут, чим дешевше, тим краще. Головне, визначеність в позначенні меж.

2. Прив’язка огорожі до матеріалу, з якого виготовлений основний будинок. Дачі, в основному,  це будинки з цегли, білої силікатної або червоної. Дах - шифер або металочерепиця. Такі будинки найкраще доповнять паркани з бетону - європаркани, а також цегли та металевого профнастилу. Якщо будинок оточує густий сад фруктових або декоративних дерев, тоді цілком доречний буде і паркан з штахетника.

3. Зрозуміло, що особливий статус господаря дачі додасть паркан з каменю, ракушника або кованого металу. Але ж ми говоримо про паркан для дачі, а не паркан в котеджному селищі з постійним проживанням. Паркан на вашій дачі ще повинен поєднуватися з парканами на сусідніх ділянках, а не виглядати безглуздо. Так як же підкреслити свою індивідуальність і смак в цьому випадку?

Рішення давно придумано. Цілком добечно підійде європаркан з такими малюнками, як «Бут», «Сланець» або «Цегла». У разі, якщо в основній будівлі є дерев’яні елементи або ж досить дерев’яних будівель на ділянці, підкреслити і доповнити їх можна бетонним парканом з малюнком «Дошка». Пофарбований у відповідний колір, такий паркан на дачі виглядає дорого і досить виграшно.

4. Розміри будівель, основних і додаткових на вашій і сусідській ділянці. Їх також необхідно враховувати. Вище ми вже згадували про необхідність дотримуватися норм інсоляціі. Паркан на дачі рідко перевищує висоту в 2 метри, а стартувати можна і з висоти 0,5 метра. Низький паркан просто позначить розміри ділянки дачі і дасть максимум світла. Високий паркан закриє ділянку і вас від сторонніх очей. Вибір за вами, істина для більшості лежить в цьому діапазоні висот. Із існуючих матеріалів для паркану на дачі з цим завданням може впоратися все. Єдине, що можна врахувати при виборі огорожі в цьому випадку, це те що європаркан згодом можна дуже просто наростити. Чого не зробити у випадку з цегляним, металевим або дерев’яним парканом.

5. Якщо ваша ділянка розташована близько до траси, будь-якій дорозі з активним рухом або ж просто пилюка і шум від тієї ж ґрунтової дороги між ділянками заважає вам насолоджуватися полуденною літньою сієстою, тоді цілком природним вибором стане для вас глухий паркан. Понятно, що паркан з штахетнику або металевих прутів, сітки-рабиці буде тут просто недоречний. Залишаються паркани з бетону, цегли, каменю і металевого листа.

6. Нерівності на дачній ділянці або її каскадність можна обіграти парканом практично з будь-якого матеріалу. В даному випадку критерієм відбору може стати легкість і простота монтажу. Найпростіше поставити паркан з штахетнику, бетону або профлиста.

7. Якщо ваші відносини з сусідами і їх тваринами безхмарні, досить захистити тільки фасад будинку. В іншому випадку - глухий і максимально високий паркан. Дуже добре підійде європаркан з 4-5 плит 2,0-2,5 метрів у висоту, відповідно.