Митна служба Дубая буде тестувати блокчейн спільно з IBM

IBM уклала угоду про співпрацю з владою Дубая для створення блокчейн-платформи, яка буде відслідковувати імпорт і експорт товарів в еміраті. International Business Machines співпрацюватиме з митною службою Дубая, департаментом міжнародної торгівлі Dubai Trade, а також ІТ-компанією Dutech, повідомляє видання The Wall Street Journal.

А по посиланню https://customs-invecta.com.ua/tamozhennoe-oformle ви дізнаєтесь про особливості митного оформлення в Київській міській митниці ДФС.

Обсяг міжнародної торгівлі без урахування нафти в Дубаї в перші три квартали 2017 року склав близько $ 259 млрд, що робить його великим торговим вузлом, який з’єднує ринки Азії, Африки та Європи. Блокчейн, або розподілений реєстр даних, зменшить кількість митної документації, яка зараз супроводжує все пересування товарів, а також дозволить їх постачальникам і одержувачам відстежувати всі процеси в реальному часі.

«Технологія допоможе підвищити безпеку і прозорість усіх операцій, а також скоротити кількість випадків шахрайства, наприклад, відмивання грошей», - каже Арвінд Крішна, старший віце-президент і директор відділу досліджень в компанії IBM.

Взагалі, влада Дубаю збирається зробити емірат світовою столицею блокчейн-технологій. До 2020 року більшість державних служб перейде на розподілений реєстр, а бізнес почне використовувати смарт-контракти, кажуть ініціатори програми Smart Dubai.

Дубай став першим в світі містом, який надав блокчейну підтримку на урядовому рівні. Блокчейн, або розподілений реєстр, дозволяє публікувати і відслідковувати дані по контрактам, транзакціях і будь-яким іншим операціям в інтернеті. Всі зареєстровані відомості захищені і не підлягають змінами з боку регулятора, так як система децентралізована. Влада Дубая вирішили впровадити технологію на державному рівні і перевести на неї всі урядові сервіси та бізнес-операції.

У найближчі місяці Smart Dubai проведе серію майстер-класів з урядовими та приватними організаціями та визначить, які сервіси в першу чергу перейдуть на блокчейн. Також уряд створить платформу «Блокчейн як сервіс», за допомогою якої держструктури зможуть впроваджувати технологію в свою роботу.

Стратегічним партнером емірату виступить IBM, а консультантом стане розробник ПЗ Consensys, який входить в блокчейн-альянс і пропонує послуги по перенесенню госданних в розподілений реєстр.