Як Ілон Маск створює глобальний інтернет

В кінці лютого компанія Ілона Макса SpaceX запустила ракету Falcon9, і хоча цей запуск виявився дещо в тіні попереднього старту - Falcon Heavy, проте він може виявитися не менш епохальним, тому що на орбіту були відправлені два експериментальних супутника зв'язку для майбутньої мережі, здатної надавати безперебійний і високошвидкісний доступ до інтернету в будь-якій точці Землі.

Запущені з каліфорнійської авіабази “Ванденберг” супутники Tintin-A і Tintin-B започаткують мережі Starlink. В рамках проекту Ілон Маск збирається за кілька років вивести на навколоземну орбіту більше супутників, ніж за всю попередню історію людства, покривши інтернетом всю територію планети.

Що являє собою проект?

Ілон Маск планує зробити інтернет доступним якщо не для всіх, то для більшості жителів планети. Для цього на 83 різні навколоземні орбіти висотою від 1110 до 1325 км будуть запущені 4425 супутників. Якщо тестовий запуск пройде успішно, то до 2019 року компанія почне перший етап проекту. Вивести на орбіту всі супутники планується до 2024 року.

На першому етапі SpaceX планує вивести на орбіту 800 супутників для розширення доступу до інтернету на території США. За розмірами вони будуть не більше легкового автомобіля, а вага кожного складе майже 400 кг. Завдяки низькій висоті їх розташування в порівнянні з іншими існуючими супутниками, затримка при передачі сигналу буде приблизно в 20-25 разів нижчою, ніж у нинішніх провайдерів.

В даний час на орбіті Землі перебуває близько 1,5 тис працюючих супутників. Таким чином, супутникова мережа Starlink стане в три рази більшою.

Ефективність і швидкість

Проект компанії в першу чергу націлений на мільйони людей, які живуть у віддалених і сільських регіонах. Сигнал від супутників буде передаватися безпосередньо в будинки користувачів, завдяки цьому інтернет з’явиться в таких місцях, де його ніколи не було. До того ж супутники зможуть перенаправляти сигнали в місця з максимальним навантаженням для більш ефективної роботи інтернету.
Також за деякими даними Маск запустить ще близько 7,5 тис супутників, які будуть ще ближче до поверхні землі, ніж інші, що збільшить пропускну здатність і швидкість подачі сигналу.

Що стосується швидкості інтернету, то вона становитиме 1 Гб / сек, середня ж швидкість інтернету в світі, за останніми даними, становить всього 6,3 Мб / сек. Це в 160 разів менше, ніж планує дати людям Ілон Маск.

За лаштунками проекту

Провідна американська ділова газета The Wall Street Journal змогла отримати доступ до внутрішніх фінансових документів компанії та поспілкувалася з колишніми співробітниками SpaceX. Згідно з цими документами, компанія планує отримати від супутників дохід в розмірі 30 мільярдів доларів.

Для порівняння, найбільша телекомунікаційна компанія в світі Comcast, що надає послуги високошвидкісного інтернету, в 2015 році заробила лише 12 мільярдів доларів. Як вважає The Wall Street Journal, прибуток від цього проекту дозволить Маску здійснити проект польоту на Марс, який запланований на 2023 рік.

На сайті mv.org.ua/tv_program.php ви знайдете актуальні ТВ-програми популярних українських і зарубіжних телеканалів.