Автономний Lanos - наша «відповідь» Заходу.

В останні роки ідея гібридного транспорту та безпілотних машин все більше захоплює уми обивателів. А після успіхів американських технологій, автолюбителів і зовсім складно чимось здивувати. Проте, днями відбулася подія, яка викликала бурю обговорень в інтернеті. Група українських розробників представила повністю автономну безпілотну машину на базі самого що ні є «народного автомобіля» - Daewoo Lanos.

Ще в 2015 році інжинірингова компанія «Інфоком ЛТД» із Запоріжжя почала працювати над проектом автономних автомобілів. Було проведено чимало випробувань, перш ніж розробники продемонстрували можливості своєї машини. Модернізований Lanos може управлятися дистанційно, виконуючи команди оператора, а може стати безпілотним повністю.

За основу було взято український «народний автомобіль» Daewoo Lanos, який, до речі, а також багато авто інших марок можна вигідно придбати на на цьому сайті. Далі зазначене авто було оснащене інноваційною системою Pilotdrive. Раніше вона вже тестувалася на позашляховику Jeep Cherokee і на вантажівці КрАЗ. Тепер же можливість їздити без людини продемонстрував популярний легковик. Програмне забезпечення Pilotdrive - на 100% власна розробка, правда, реалізовано воно на основі купленого «заліза».

На дах машини встановлений спеціальний модуль, а в салоні знаходиться механічна система активного управління. Оптичні датчики і радари охоплюють зону навколо машини на 360 градусів і допомагають комп’ютеру в позиціонуванні на місцевості. Використовуючи тріангуляцію і навігаційні RFID-мітки, автомобіль завжди «знає», де знаходиться.

Безпілотний Lanos може їхати по хорошій дорозі, при цьому зчитується розмітка і знаки, а також і по бездоріжжю. Якщо ж перед автомобілем вибіжить пішохід або тварина, система його відразу впізнає завдяки тепловізору. Машина обробляє сигнал і приймає рішення про гальмування буквально за частки секунди.

Автомобіль управляється за сигналами через систему важелів. Вони впливають на запалювання, педалі, і на важіль автоматичної коробки передач.

Незважаючи на запобіжні заходи і відмінні результати випробування, автономний Lanos поки ще пересувається з людиною в салоні, так би мовити, «про всяк випадок».