Як вибрати автономну каналізацію для приватного будинку

Проблема утилізації продуктів життєдіяльності людини актуальна для жителів приватних будинків і власників дачі. Автономна каналізація дозволяє вирішити це питання і дає можливість користуватися природними благами при відсутності централізованої системи.

На сьогоднішній день відомо безліч способів облаштування каналізації в приватному будинку і кожен з них має позитивні і негативні моменти. А по посиланню http://www.u-prof.com.ua/private-houses/ochistka-stochnuh-vod ви зможете ознайомитись з пропонованими компанією «Уніпроф ВВ» очисними системами для очистки побутових каналізаційних стоків.

Розглянемо типи автономної каналізації і фактори вибору септика для житлового будинку

Види каналізації: загальна та автономна

Вибір системи виведення стоків залежить від декількох факторів:

- наявність труб загальноміського стоку по вулиці;

- висота грунтових вод;

- близькість питних джерел;

- економічна доцільність спорудження автономної системи.

Часто при наявності міської каналізації господарі житла вибирають загальну систему водовідведення. Врізка в загальну трубу обходиться дешевше і швидше, ніж спорудження автономного септика. Однак після врізки з’являється щомісячна оплата комунальних послуг. Протягом багатьох років загальна сума оплати може зрівнятися з витратами на власний септик.

При відсутності міської каналізації (наприклад, на дачі) або при дійсній економічній вигоді споруджується автономна система видалення стоків. Вона може бути двох видів:

- Накопичувальна (стоки накопичуються в резервуарі і періодично відкачуються спеціальною асенізаторською машиною);

- Розсмоктувальний септик (стоки вбираються в грунт і фільтруються через шари грунту).

На сьогоднішній день найбільшою популярністю користуються розсмоктувальні системи видалення стоків. Вбирання стічної води в грунт дозволяє не оплачувати вивіз стоків спецтехнікою. Однак спорудження такої вигідної системи в приватному будинку, заміському котеджі або на дачі вимагає певних умов.

Що враховувати при виборі каналізації?

Щоб вибрати каналізацію для приватного будинку, дачі, заміського котеджу, необхідно врахувати кількість проживаючих осіб і обсяг каналізаційних стоків.

Передбачуваний обсяг стоків - кількість води, яка буде щодня зливатися в каналізацію. Даний фактор можна оцінити за кількістю мешканців. За санітарними нормами кількість стоків для однієї дорослої людини становить від 100 до 400 л води в день. Для орієнтовних розрахунків беруть за основу максимально можливий злив води.

Якщо витрата невелика (будинок на одного або на двох чоловік, дача для сезонного проживання) - можна споруджувати відсмоктувальний септик. Якщо водовідведення перевищує 1/2 куба на добу, експлуатація відкачуваного септика неекономічна. Доведеться часто викликати машину і щомісяця оплачувати вивіз нечистот.

Які ще чинники враховують, щоб вибрати автономну каналізацію?

Рівень грунтових вод. Це глибина залягання грунтових вод і висота їх підйому навесні. При високому рівні ґрунтових септик споруджувати не можна (грунтові води будуть забруднюватися нечистотами).

Високий рівень грунтових вод спостерігається на берегах водойм або в заболоченій місцевості. З огляду на той факт, що будівництво житлових будинків у водоохоронній зоні заборонено (200 м до берегової лінії), проблема високих вод в грунті зустрічається рідко.

Близькість питних джерел. Річка, колодязь, джерело представляють природні питні джерела. Щоб правильно вибрати автономну каналізацію для приватного будинку, треба врахувати їх віддаленість від джерел води. За санітарними нормами відстань між розсмоктувальним септиком і колодязем повинно бути не менше 50 м. Якщо розміри і розташування ділянки не дозволяють вибрати місце для септика правильно, споруджувати розсмоктувальний септик не можна. У цьому випадку доцільно  використовувати системи з глибоким ступенем очищення.