І протигаз не потрібен: 6 рослин, які очистять повітря у вашій квартирі

Весна - ідеальний час для великого прибирання, коли ми позбавляємося від всього зайвого, щоб звільнити в будинку (і в собі) простір для сонячного світла, повітря і чогось нового. Про світло нехай дбає сонце, а ось з чистим повітрям вам можуть допомогти кімнатні рослини.

Як правило кімнатні рослини вирощують з декоративною метою, втім не варто забувати, що багато наших зелених друзів створюють у помешканні здоровий мікроклімат. Це важливо, зважаючи на те, що у повсякденному житті нас оточують різноманітні речі (меблі, побутова техніка, оздоблювальні матеріали) що містять шкідливі для здоровя токсичні елементи. Так ось, багато рослин володіють здатність нейтралізувати цей шкідливий вплив. Розглянемо деякі найефективніші у цьому плані представники флори.

Фікус каучуконосний

Крім того, що фікус завжди стильно вписується в інтер’єр спальні, він видаляє з повітря токсини і бореться з тропічними хворобами і паразитами. Дослідження підтверджують, що фікус каучуконосний очищає повітря від формальдегіду, який міститься в миючих засобах та меблях.

Протирайте листя фікуса кілька разів на тиждень вологою серветкою, щоб пори листя трохи забивалися і ефективно очищали повітря.

Нефролепис піднесений

Ця пишна папороть не тільки хороша собою, але і відмінно очищає повітря від таких забруднень, як формальдегід, ксилол і толуол, які викликають головний біль, проблеми з диханням і ріст ракових клітин. А взимку нефролепис бореться зі зниженою вологістю повітря.

Діпсіс жовтуватий

У 1989 році НАСА провело дослідження, в результаті якого з’ясувалося, що діпсіс жовтуватий є однією з найпотужніших рослин по очищенню повітря від формальдегіду.

Спатифіллум

Спатифіллум - не тільки красива рослина, але і відмінний спосіб очищення повітря. Дослідження НАСА виявили здатність спатифіллума фільтрувати бензол, формальдегід, трихлоретилен, ксилол, толуол і аміак. Ці токсини викликають головний біль, проблеми з диханням і підвищений ризик раку.

Спатифіллум також очищає повітря від спор цвілі, яка посилює алергію і астму, тому експерти радять поставити його в ванну, щоб запобігти поширенню цвілі.

Філодендрон

Філодендрон - одна з найпростіших для вирощування рослин, яка не тільки ефектно виглядає, але і ефективно очищає повітря від формальдегіду і ксилолу - токсинів, які містяться в клеї і обробленій шкірі.

Сансевієрія

Сансевієрія переживає другу хвилю популярності і не тільки завдяки своєму стильному вигляду. Ця тропічна рослина добре видаляє з повітря частинки бензолу, формальдегіду, трихлоретилену, ксилолу і толуолу. Сансевієрію легко вирощувати, вона невибаглива і дуже витривала.