Як зробити смс-розсилку корисною для бізнесу?

Найчастіше, щоб налагодити контакт з клієнтом, доводиться застосовувати різні підходи і методи впливу. Для роботи з цільовою аудиторією потрібно чуйність до запитів користувача, його інтересам і можливостям. Тому, як правило, маркетингова стратегія просування бренду базується на «міксі» з різних каналів комунікації.

Один з ефективних інструментів взаємодії з клієнтами - sms-розсилки. Цей канал допомагає досягати цілей кампанії, підвищувати її ефективність, завдяки своїм унікальним особливостям та перевагам.

Особливості смс-розсилки, як каналу взаємодії з клієнтами

Для того, щоб зрозуміти, які завдання покликані виконувати sms-розсилки, слід розібратися з їх характеристиками, плюсами і мінусами.

Переваги sms

Серед переваг смс-розсилок, як інструменту комунікації з клієнтами, можна виділити три основних.

1. Гарантія доставки. На відміну від інших каналів (email, push, viber), sms точно, «на сто відсотків» потрапить до адресата (якщо номер телефону активний).

2. Висока швидкість доставки. У більшості випадків смс досягає пристрою одержувача в лічені секунди.

3. SMS-розсилки охоплюють більшу кількість користувачів у порівнянні з інтернет-каналами. Смс отримують навіть ті, хто не користується смартфонами, мессенджерами. Достатньо лише мобільного пристрою будь-якої моделі. У цьому контексті хочеться порекомендувати сервіс https://bsg.world/ru/products/sms-gateway/, де ви можете безкоштовно здійснити масову смс-розсилку.

Недоліки sms

Є у смс-розсилок і свої мінуси:

· Відправка sms дорожча інших повідомлень (email, push, месенджери);

· Смс може прийти невчасно, викликати роздратування, відвернути одержувача (наприклад, за кермом);

· Тут немає можливості додавати картинки, кнопки та інші привертаючі увагу елементи;

· Обмеження по тексту - до 140 символів;

· В смс не завжди зручно переходити за посиланнями на сайт (немає мережі Інтернет, не дозволяє пристрій).

З огляду на описані вище особливості, можна виділити основні сфери, в яких застосування sms-розсилок найбільш виправдано.

Для чого «традиційно» потрібна смс-розсилка?

З огляду на гарантовану доставку в стислі терміни, sms частіше за інших каналів комунікації використовують для відправки паролів для підтвердження дій (наприклад, за допомогою кредитної картки). Часто для введення пароля виділяють обмежений час (в акаунті, на інтернет-сторінці), тому розраховувати тут можна тільки на смс. Відправлення повідомлень через месенджери (Viber, Telegram, FB), електронну пошту або за допомогою push-технологій не дає гарантії доставки інформації протягом мінімального часу.

З тих же причин смс-розсилки задіюють для інформування про статус замовлення, доставку товару, здійсненні оплати, підключення послуги і т.п.

Сфери бізнесу, в яких активно користуються sms-розсилками:

· Банки і страхові компанії;

· E-commerce;

· Онлайн-сервіси;

· Роздрібна торгівля (інтернет-магазини);

· Транспортні компанії, перевізники, таксі;

· Туристичні агентства і т.д.

Які додаткові маркетингові задачі вирішує sms-розсилка?

Крім швидкої доставки «системних» повідомлень, смс-розсилка може носити і рекламний характер. Наприклад, її використовують для відправки гарячих пропозицій, коли на прийняття рішень відведено мало часу (одноденна акція на перельоти, тури).

Sms-розсилка - це персоналізований канал взаємодії з клієнтом. Для того, щоб додати контакт у розсилку, необхідно попередньо отримати згоду користувача. Найбільш наочний спосіб збору бази телефонних номерів - це оформлення знижкових карт в магазинах. Клієнт заповнює анкету, де вказує особисті дані про себе: ім’я та прізвище, стать, дату народження, мобільний номер, email і т.п. Саме ця інформація згодом стане базою для розсилки.

Ще один варіант використання sms-розсилок - акції з промо-кодом. Така активність дозволить не тільки актуалізувати інформацію про бренд, а й за наявності одного каналу комунікації, відкрити додатковий.