Фільм іранського режисера відкриє 71-й Каннський фестиваль

Став відомий фільм, який відкриє 71-й міжнародний Каннський фестиваль. 8 травня в «Театрі Люм'єр» відбудеться перегляд картини іранського режисера Асгар Фархаді «Всі знають» з Пенелопою Крус і Хав Бардемом у головних ролях.

Фільм оповідає про аргентинську сім’ю, яка вирушила з Буенос-Айреса на батьківщину персонажа Пенелопи Крус в невелике іспанське містечко. Однак їх поїздка виявляється затьмареною низкою несподіваних подій, які згодом оголюють деякі таємниці.

Це буде лише друга іспаномовних картина, що відкрила «Канни». До цього в 2004 році на фестивалі право першого показу отримала стрічка живого класика іспанського кінематографа Педро Альмадовара «Погане виховання».

Для іранця Фархаді «Всі знають» став першим фільмом, повністю знятим і профінансованим в Європі. Це картина спільного виробництва Іспанії, Франції та Італії. Світова прем’єра стрічки запланована на наступний день після відкриття Каннського фестивалю - 9 травня. Думається, найближчим часом на відеосервісі filmec.pro ми побачимо цей, та інші популярні фільми.

«Всі знають» - восьмий фільм режисера, який отримав всесвітню популярність у 2009 році за «Історію Еллі», відзначену призом Берлінського фестивалю в номінації «кращий режисер». Картина також була номінована на Золотого ведмедя, проте головну нагороду в тому році взяла драма «Молоко скорботи» перуанки Клаудії Льоси.

Однак і до «Історії Еллі» Фархаді був обласканий критиками. Всі його картини номінувалися і отримували нагороди різних фестивалів, але на огляді такого рівня, як в Берліні, іранець «вистрілив» вперше.

Наступна стрічка режисера «Розлучення Надера і Сімін» остаточно затвердила Фархаді в статусі одного з провідних фестивальних режисерів сучасності.

Це важка сімейна драма, в якій подружня пара встає перед непростим рішенням - виїхати з Ірану в пошуках кращого життя для 11-річної дочки або залишитися в країні, щоб доглядати за страждаючим хворобою Альцгеймера батьком Надер. В результаті Сімін подає на розлучення, щоб виїхати з дочкою, але судове рішення виявляється на стороні матері.

Фархаді по-справжньому вивів іранське кіно на суд широкої публіки, так як піднімає в своїх фільмах актуальні теми, зрозумілі громадянам будь-якої країни. При цьому, його картини мають колорит батьківщини режисера, що ще сильніше привертає глядача.

На хвилі успіху Фархаді широке визнання отримала його співвітчизниця Ана Лілі Амірпур, що зняла гучний хоррор «Дівчина повертається одна вночі додому». Після успіху картини Амірпур перебралася в США, де зняла постапокаліптичну притчу «Погана партія» з Джейсоном Момоа і Сьюкі Уотерхауз в головних ролях. У фільмі також були задіяні Джим Керрі, Кіану Рівз і Джованні Рібізі. Стрічка отримала змішані відгуки критиків, але закріпила за Амірпур репутацію автора, має свій незвичайний погляд.

Стало також відомо, що журі 71-го Каннського фестивалю очолить володарка двох «Оскарів» Кейт Бланшетт, для якої це буде перший подібний досвід.