Автопортрет Пікассо виставлять на продаж за 70 млн доларів

У Нью-Йорку відбудеться аукціон, одним з лотів на якому стане автопортрет Пабло Пікассо. Передбачається, що ціна картини Le Marin ( "Моряк") може досягти $ 70 млн, повідомляє Daily Mail з посиланням на джерело в аукціонному домі Christie's.

Твір виставлять на продаж 15 травня, коли він повернеться з Гонконгу. Там “Моряк” представлений до огляду до 13 квітня.

Картина була написана маслом в 1943 році, коли Пікассо був під загрозою депортації в нацистський концентраційний табір. На полотні зображений чоловік в сорочці, він поклав голову на руку і схрестив ноги.
 
“Відчувається темний сенс картини. Вона нервова, вона на межі і трохи похмура, - розповіла представник аукціонного будинку Christie’s Конор Джордан. - Це традиційний символ меланхолії”.

Раніше полотно знаходилося в легендарній колекції американського збирача мистецтва XX століття Віктора Ганца. Картина “Моряк”, оцінена в суму близько $ 70 млн, має всі шанси увійти в топ-5 найдорожчих творів Пікассо, помічають арт-експерти.

Останній раз “Моряк” виставлявся на торги в 1997 році в числі інших лотів із зібрання Ганца. Роботи Пікассо займали центральне місце в колекції Віктора і Саллі Ганц. Колекціонери скуповували твори художника протягом 20 років. У тому числі полотно “Алжирські жінки (Версія “О”)”, продане на нью-йоркських торгах Christie’s в травні 2015 року за $ 179,4 млн - це поки рекордна сума, яку заплатили за роботу Пікассо на аукціоні.

Експерти стверджують, що поряд з «Rockefeller Picasso» (вона також продається), це «найважливіша картина художника, яка з’являється на аукціоні з «Les Femmes D’Alger». Вона була продана в травні 2015 роки за 179,4 млн. дол., включаючи збори, рекордна ціна за картину на аукціоні в той час. Вона залишається найдорожчим витвором на публічних торгах і другий за величиною картиною після «Сальватора Мунді», приписується Леонардо да Вінчі і проданої в минулому році. Робота в Алжирі була однією з версій «Femmes D’Alger», яка раніше була в колекції Ганз і продавалася в 1997 році.

На початку війни іспанський художник вирішив залишитися у Франції, незважаючи на пропозиції переїхати в Мексику і США. Як художник «Герніки», він був відомий як антифашист і засуджений Гітлером. Німецькі агенти регулярно відвідували студію Пікассо, ображали його і знищували його картини. За п’ять тижнів до того, як він написав «Le Marin», нацисти пригрозили депортувати його до концентраційного табору. Він був врятований закликами друзів, і Париж був звільнений в 1944 році.