Нанороботів навчили вбивати ракові пухлини

Вчені з Китаю та США представили роботизовану систему ДНК, здатну знищувати ракові клітини. За словами фахівців, нанороботи ідентифікують і знищують такі клітини, не дозволяючи кисню і харчуванню надходити до них. Для цього роботам потрібно 24 години, додають дослідники.

Роботи представляють собою молекули ДНК, сплетені між собою. З молекул створюються плоскі листи, які згодом згортаються в трубочку і покриваються іншими молекулами, здатними виявити ракові клітини. Це дозволяє доставити ліки до ракових клітин, після чого створюють тромби, тим самим ці клітини вбиваючи. Тромби, як повідомляють вчені, утворюються протягом 24 годин.

Фахівці випробували нанороботів на восьми лабораторних мишах. В результаті три гризуна вижили, а решта прожили приблизно вдвічі більше, ніж, за словами вчених, могли б без допомоги нанороботів. Як відзначають фахівці, це дозволяє припустити, що у випадку з більш великими тваринами технологія виявилася б настільки ж ефективна і безпечна. Дослідники розраховують, що в недалекому майбутньому їх метод пройде перевірку в ході клінічних випробувань.

Про отримані результати вчені повідомили в журналі Nature Biotechnology. Відзначається, що для здорових тканин організму нанороботи ніякої небезпеки не представляють. Вчені припускають, що той же метод може застосовуватися і при лікуванні інших захворювань, що вимагають точкової доставки. А по посиланню doctis.ru/moskva/uchrezdenia/ ви скориставшись сервісом Доктис зможете знайти кращі клініки і інші медустанови.

До речі, не так давно Всесвітня організація охорони здоров’я опублікувала повідомлення, в якому стверджується, що вживання спиртних напоїв може підвищувати ризик розвитку онкологічних захворювань, причому ступінь ризику безпосередньо залежить від кількості вживаного алкоголю. Пізніше фахівці, що представляють Університет Данді, виступили з припущенням, що головною причиною, по якій з віком зростає ймовірність розвитку раку, є старіюча імунна система.