Тунлі - китайська Венеція

Тунлі (Tongli) - містечко або, точніше сказати, туристичне село на воді. Для Китаю 45 тис. населення - це село. Таких містечок багато по берегах Великого Каналу, але саме Тунлі китайці відреставрували, прикрасили і відкрили для туристів.

Вода - хранитель і джерело інформації. Якщо це твердження вірне, то в Тунлі зібрана вся мудрість Землі. «Венеція Сходу» - друга назва цієї дивовижної місцини, розташованої на південній околиці Сучжоу, приблизно в 80 км від Шанхаю. В старе місто вхід платний, хоча цей музей на воді заселений жителями. Тут все перемішано в дивовижному поєднанні: старовинні інтер’єри, будинки, озера, канали - для населення це не декорації, а повсякденність.

Побачити на власні очі це диво не так вже і важко. Скориставшись послугами компанії Дольче Вита, оформляєте швидко і недорого візу в Китай, замовляєте квиток на літак, і ви вже Піднебесній! 

Працьовитість китайців відомо всьому світу, вода для них є символом життя. У Тунлі китайці річки і протоки перетворили в канали, що утворюють 7 островів, і перекинули через воду 49 мостів, давши кожному сакральне ім’я. Тут є міст Вічного свята і міст Великого спокою. В особливих випадках, таких як весілля, традиційно місцеві жителі ходять по цих мостах в надії на щастя, мир і удачу. У цього народу дивовижна здатність: перетворювати природну красу так, щоб вона здавалася природною і ретельно підбирати ім’я кожному закутку і крихітному садочку.

Пересуваються по місту, заповненому водою, на човнах і джонках. Керують ними як чоловіки, так і жінки. Іноді вони співають для туристів, і це надає прогулянці неповторний колорит. Весь Тунлі дихає спокоєм і умиротворенням.

Краса каналів і рукотворних садків, створених із застосуванням обов’язкових 4-х елементів: каменю, води, рослин і архітектури дивним чином проникають в душі людей. Тут збережені будинки і садиби, побудовані за часів династій Мін і Цин.

Ще одною цікавою пам’яткою в цьому місті, який вирізняє його від всіх інших, є “дорослий” музей. Ніякого похабства! Навіть в скульптури, присвячені чоловічому достоїнству, китайці вклали глибокий, вселенський сенс. На це варто подивитися. Дивовижний парадокс полягає в тому, що музей, присвячений Еросу, знаходиться на території жіночої школи красного письменства, що розташовувалася на цьому місці 100 років тому.

У музейній зоні Тунлі є готелі з номерами, в яких дуже точно переданий інтер’єр старовинного китайського побуту. У них можна відпочити, розслабитися і медитувати, уявляючи себе на місці тих мандрівників, що були тут тисячі років тому.