Плюси і мінуси маркетингу в соціальних медіа

Останнім часом все частіше і частіше чути від експертів ринку думку про те, що соціальні медіа незабаром замінять корпоративні сайти, а майбутнє Інтернет-маркетингу (Digital-маркетингу) повністю за SMM просуванням, і потрібно вже зараз переглядати бюджети в сторону значного збільшення частки SMM. Спробуємо розібратися так це насправді чи ні, розглянувши основні плюси і мінуси просування в соцмедіа.

SMM (від Social Media Marketing, з англ. - маркетинг в соціальних медіа) - це комплекс заходів щодо використання соціальних медіа в якості каналів для просування компаній (брендів) і рішення інших бізнес-завдань. Під соціальними медіа маються на увазі не тільки соціальні мережі, як думають багато хто, але також блоги та мікроблоги, фото-і відеохостінги, форуми, електронні енциклопедії та багато іншого.

Займатися такою розкруткою можна самотужки, втім набагато ефективніше залучити досвідчених фахівців, для прикладу з MARKETING-ASSISTANT, на сайті http://marketing-assistant.media/ можна детальніше дізнатися про цю компанію. Які ж основні плюси SMM просування?

Величезна аудиторія

Найголовнішим плюсом SMM є можливість просувати свою компанію або бренд на величезну аудиторію реальних і потенційних клієнтів, які проводять багато часу в соцмедіа. Найбільш популярні майданчики налічують сотні мільйонів і навіть мільярди користувачів!

Різноманітність і можливість сегментування

Соціальні медіа досить різноманітні за форматом і тематикою. Залежно від особливостей вашого продукту, ви можете просуватися на всю аудиторію соцмедіа, без виділення цільових сегментів, а можете позначити свої споживчі сегменти, і для кожного вибрати найбільш релевантні майданчики для отримання найбільшого ефекту від просування.

Низькі фінансові та часові витрати на старті

На самому початку, SMM просування вам не коштуватиме практично нічого, та й часу на старті буде потрібно зовсім небагато - створити профіль, групу або щось ще часто буває легко і швидко. Чому? Тому що для залучення якнайбільшої кількості користувачів власники соціальних медіа (за рідкісним винятком) роблять процедуру реєстрації максимально простою і, в основному, безкоштовною. Найцікавіше починається через якийсь час, коли стає ясно, що SMM - це зовсім не швидко, нелегко, і не безкоштовно

Тепер щодо мінусів SMM просування

Робота на чужій території

SMM - це активність на ресурсах, які вам не належать. Ви можете вкладати гроші, час, сили в профілі, групи, сторінки, які можуть бути зламані, заблоковані або видалені в будь-який момент. Приклади? Linkedin.

Зростання вартості SMM

Соціальні медіа - це, переважно, бізнес-проекти, і власники найбільш популярних і відвідуваних ресурсів, природно, хочуть заробляти гроші. Просуватися безкоштовно стає все складніше і довше, як альтернатива - швидка і зручна покупка реклами в відповідному медіа! До того ж, social media постійно обростають новим функціоналом, тобто робота з ними ускладнюється, а значить, необхідно витрачати додатковий час або гроші на вивчення нововведень, або наймати фахівця, який буде робити це за вас. Та й конкуренти не сплять, і щоб перевершити основних гравців або хоча б відповідати загальному рівню в галузі, знову-таки потрібно витрачати кошти на SMM.

Обмежений функціонал, в т.ч. ідентифікація

У соціальних медіа присутній певний набір функцій, який часто не задовольняє всіх потреб багатьох видів бізнесу. Важливий момент - обмежені можливості брендування офіційних паблік, що не дозволяють повністю залучити аудиторію в життя бренду. Для деяких видів діяльності це досить важливо.

Конкуренція за увагу

Ви ніколи, точніше - ніколи безкоштовно, не залишитеся наодинці з клієнтом, і будете постійно конкурувати за його увагу з численною рекламою, запрошеннями в групи, чатами і т.д. На вашому сайті, наприклад, клієнт буде залучений тільки в вашу діяльність!

Питання безпеки

Ходять чутки про неконфіденційну роботи соцмедіа, на кшталт того, що деякі організації можуть мати доступ до особистої листуванні, здатні отримувати персональні і комерційні дані, відстежувати поведінку користувачів social media і багато іншого. Якщо ви дуже дорожите подібного роду інформацією, напевно, ризикувати і повністю переводити бізнес в соціальні медіа не варто.