Фізіологія собаки: особливості, про які потрібно знати власникові

Навряд чи хтось буде заперечувати той факт, що домашній вихованець для багатьох є повноцінним членом сім'ї. Можливо, саме тому ми проектуємо на собаку людські відносини і норми поведінки, гастрономічні пристрасті. Але ми дуже різні - люди і собаки.

Різниця полягає не тільки в розмірах і анатомічних тонкощах. Ми різні багато в чому - соціальній поведінці, потребі в активності, в їжі. А відданість собаки господареві може зрівнятися хіба що з найміцнішою людською дружбою.

Придивіться до свого пса уважніше: на відміну від нас, у вашого улюбленця чотири лапи, хвіст, покрите шерстю тіло і маленький мокрий ніс, який, на відміну від нашого, реагує на найтонші відтінки запахів. А чи знаєте ви, що нюх собаки влаштовано так, що ваш вихованець здатний розрізняти близько двох мільйонів запахів?

Дуже часто власники балують вихованців кращими стравами зі свого столу. Але такі «ласощі» приносить тільки шкоду. Наприклад, ковбаса і людям шкідлива, а фрукти і овочі практично не перетравлюються в травному тракті собаки, багато хто з них викликають здуття і розлад. А деякі продукти взагалі отруйні: наприклад, виноград і шоколад небезпечний для всіх собак. І хоча у ветаптеці https://33korovy.in.ua/ завжди можна придбати якісні ефективні ліки, кожному турботливому власникові аж ніяк не хочеться ризикувати здоров’ям свого чотириногого улюбленця. До того ж слід враховувати, що, на відміну від людської, собача слина не містить ферментів, які починають перетравлювати їжу ще до надходження в шлунок.

Щоб зберегти здоров’я свого вихованця, суворо дотримуйтеся рекомендацій ветеринарного фахівця. Натуральна їжа або готові корми - це ваш вибір. Але необхідно стежити, щоб раціон був збалансований за вмістом вітамінів і мікроелементів, містив достатньо білка і жиру і, звичайно, відповідав фізіології собаки.

Ще одна помилка, що відноситься до гастрономії, полягає в тому, що собакам потрібне смакове різноманітність при харчуванні. Але їм по природі не властива обжерливість. Тому пес, що все життя харчується кормом однієї фірми, анітрохи не відчуватиме себе нещасним.

Анатомічна будова собаки таїть безліч дивовижних фактів:

- собаки розрізняють тільки два відтінки - зелений і червоний;

- вони не можуть розгледіти предмет, що знаходиться ближче 25 см;

- об’ємне поле зору собаки значно перевершує людське;

- собаки здатні пробігти без зупинок 200 кілометрів зі швидкістю 25 км / год, а відомі випадки, коли віддані собаки пробігали за своїм господарем сотні кілометрів, не зупиняючись ні на секунду;

- середня тривалість життя собаки 12 років, при цьому собаки гігантських порід живуть порівняно менше, ніж представники карликових порід (проте, зростання і дорослішання собак гігантських порід відбувається повільніше, що важливо враховувати при дресируванні і складанні раціону цуценят різних порід);

- чутливі рецептори в величезній кількості розташовані у них на голові і спині, тому ваші щенята так любить, коли ви ласкаво чухаєте або погладжуєте його;

- сміх собаки - це повторюване пирхання, почувши його навіть в аудіозапису, інші собаки починають радісно виляти хвостами.

Ми дуже швидко прив’язуємося до своїх вихованців, але часом допускаємо помилки, застосовуючи до них людські мірки. У відносинах з собакою важливо не забувати, що вона живе набагато менше, а дорослішає набагато швидше, ніж людина. Тому і ставитися до неї потрібно відповідно до віку.

Багато порід собак виводилися людиною з певними цілями, відмінними від декоративних, закріплюючи генетичним відбором певні якості. Наприклад, для бійцівських порід собак властива витривалість, сила, агресія по відношенню до інших собак. Собаки мисливських порід володіють відмінним нюхом і розвиненими інстинктами слідопита. Гончакам і хортам властива витривалість, живий темперамент, азарт.

Собаки спеціалізованих порід вимагають особливого догляду і дресирування. Так, мисливську собаку або гончака тримати в квартирі складно. Їм необхідні тривалі прогулянки і фізичні навантаження на свіжому повітрі. Тому, перед тим як завести собі друга, роблячи вибір за зовнішніми ознаками (красива мордочка, невеликий розмір і т.п.), заздалегідь зберіть максимально повну інформацію про породу. Після подумайте, чи зможете ви забезпечити адекватний догляд і утримання такої собаки виходячи з її фізіологічних потреб.

Необхідно пам’ятати, що собакам навіть найбільш декоративних мініатюрних порід необхідне дресирування. Тільки так ви і ваш вихованець навчитеся максимально розуміти один одного.