У США почали тестувати блокчейн для угод з нерухомістю

В американському місті Саут-Берлінгтон почалися пілотні випробування інноваційної системи на основі технології блокчейн для реєстрації угод щодо придбання і продажу нерухомості. Тестування здійснює стартап Propy, який оперує децентралізованим ринком нерухомості і працює, до речі, над подібним проектом для України.

Влада міста Саут-Берлінгтон, штат Вермонт, спільно зі стартапом Propy запустили пілотний проект по впровадженню блокчейна для реєстрації операцій з нерухомістю. В експерименті візьме участь кілька жителів американського міста за попередньою згодою. Угоди купівлі і продажу реєструватимуть в розробленому Propy реєстрі. Одночасно з цим деталі угоди будуть дублюватися в офіційному міському реєстрі за традиційною схемою.

Як повідомляє видання The Wall Street Journal, всі операції в рамках експерименту будуть проводитися з оплатою готівкою, тому банки в процесі участі не братимуть. Платформу не використовуватимуть для процедури титульного страхування. Аудитом нерухомості займеться спеціально найнята юридична компанія. Але, як зазначає глава Propy Наталія Караянева, блокчейн робить передачу права власності настільки безпечною, що титульне страхування скоро не буде потрібно.

Незважаючи на обмежений масштаб випробувань, для Вермонта експеримент має велике значення. Штат давно досліджує можливості блокчейна, так як сподівається таким чином стимулювати зростання місцевої ІТ-галузі та створити нові робочі місця. У 2016 році в Вермонті вступив в силу закон, який вводить технологію блокчейна в правове поле.

Однак для влади Саут-Берлінгтона тестування блокчейна поки не більше ніж експеримент. Впроваджувати нову систему реєстрації даних в масштабах міста вони не планують.

А ось стартап Propy, з яким співпрацює місто, сподівається в найближчі роки перевести систему реєстрації нерухомості в Україні на блокчейн-реєстр. До речі на сервісі Дошка оголошень України можна знайти найсвіжіші і найвигідніші пропозиції продажу, купівлі аренди любого виду нерухомості.

Експеримент у Вермонті і наступні тести в Арізоні і Колорадо стануть репетицією для компанії і допоможуть їй зрозуміти, як працювати з державними базами даних. В майбутньому Propy планує працювати як на американському, так і на європейському ринку.

Варто зазначити що нерухомість - одна з найбільш перспективних сфер застосування блокчейна. Багато країн тестують розподілений реєстр, щоб зробити систему реєстрації більш прозорою. Так, в Індії земельний кадастр планують перевести на блокчейн. Розробку проекту веде стартап ChromaWay, який раніше створював схожу систему для кадастрової палати в Швеції.