Вчені вперше надрукували на 3D-принтері колінний імплант

Американські дослідники вперше змогли надрукувати синтетичні хрящі на основі гідрогелю, які можуть бути імплантовані на місце колінного суглоба. Вони не поступаються людським хрящам по міцності і еластичності.

Надруковані синтетичні хрящі, які можуть бути ідеально підігнані під колінний суглоб, були розроблені дослідниками Університету Дьюка, пише видання The Telegraph. Це досягнення допоможе лікарям створювати 3D-друковані органи, які в точності збігаються з анатомією пацієнта.

Як відомо, з часом колінні суглоби людини можуть пошкоджуватися, що підвищує ризик розвитку артриту. Новий хрящ на основі гідрогелю - перший, який можна порівняти з людським хрящем по міцності і еластичності, а також залишається стабільним після імплантації. Крім того, його можна роздрукувати на 3D-принтері.

Колишні імплантати або не відповідали по міцності й еластичності хрящам людини, або не були біосумісними, тобто вони не підтримували ріст клітин, який би сприяв загоєнню після операції.

Сучасні технології дозволяють вченим друкувати на 3D-принтері тканини і органи, наприклад, клітини серця і кістки. 3D-друк - один з найперспективніших напрямків в медицині - деякі дослідники вже задаються питанням, коли можна буде надрукувати на 3D-принтері цілу людину.

Варто зазначити, що такі розробки вже ведуться. Технологію «інтегрованих тканин і друку органів» доктор Ентоні Атала, директор Інституту регенеративної медицини Уейк Форест (Північна Кароліна, США), спочатку застосував для друку клітин, кісток, а потім - внутрішніх органів.

Наразі експерименти були проведені тільки на мишах. Тварини не відкинули надруковані імпланти. Більш того в імплантованих органах утворилася кровоносна і нервова система - вони стали повноцінною частиною організму мишей. Це дозволило припустити, що аналогічно надруковані органи приживуться і в людині. Але для початку таких випробувань потрібно дочекатися дозволу урядів, а це не швидкий процес.

У салоні медичної і реабілітаційної техніки МедФактор ви можете замовити фіксатори на коліно , призначені для ефективного лікування, і відновлення коліна і колінного суглоба.