В Україні шахраї запустили в обіг фейкову криптовалюту

Криптовалютні шахраї в черговий раз підробляють сайти проектів, що здобули значну публічну популярність, але все ще є закритими для громадськості. Раніше хвиля лави прокотилася по ICO Telegram, для обману потенційних інвесторів якого навіть була зареєстрована компанія в Великобританії, а тепер настала черга національної криптовалюти України, що все ще знаходиться в стадії розробки.

Шахраї запустили масштабний скам-проект, який видає себе за неіснуючу українську національну криптовалюту під назвою eUAH, нібито запущену українськими держорганами - Держагентством з питань e-government, Нацбанком і Мін’юстом. Але найцікавіше, що про eUAH повідомляють іноземні сайти, а повз українців «новина» пройшла абсолютно непоміченою. До речі, нардеп Віктор Чумак не раз наголошував про загрозливі масштаби рівня злочинності, в тому числі кіберзлочинності в Україні.

Нещодавно на тематичному сайті BitcoinExchangeGuide з’явилася новина під заголовком «eUAH Token ICO: Ukraine’s Electronic Hryvnia Cryptocurrency?”, В якій в подробицях повідомляється про «новий проект Національного банку України».

Що ж придумали аферисти?

В описі скам-проекту зазначено, що ініціатором випуску «криптогривни» (стандарту ERC20 на блокчейні Ethereum) є українські держоргани - Держагентство з питань e-government, Нацбанк і Мін’юст. Всього, нібито передбачається випуск 50 млн. токенів eUAH, з яких у 2018 році буде випущено у вільний обіг 10% (5 млн. токенів). В White paper вказується, що в 2019 році eUAH нібито буде в обігу у всіх сферах економіки, і на неї буде припадати до 15% всіх платежів в країні.

До речі, домен, на якому розміщується шахрайський проект eUAH, зареєстрований 16 березня.

Українські ЗМІ звернулися за коментарями в Держагентство з e-government, де відверто здивувалися такій новині, зазначивши, що проект очевидно шахрайський. У Нацбанку також спростували свою причетність до eUAH і додали, що сьогодні пілотний проект по створенню цифрової гривні на Blockchain не те що в процесі, він взагалі знаходиться на стадії розробки і аналізу.

В афері також беруть участь майданчики Forkdelta і Etherdelta, де можна купити токени eUAH, і на одному з ресурсів навіть є невеликі продажі, однак фахівці вважають, що це були тестові закупівлі самих шахраїв.