Опубліковано черговий рейтинг найпопулярніших мов програмування

Незалежний шведський розробник і дослідник Стефан Нільсон проаналізував структуру пошукових запитів на сайті-зібранні вакансій для технічних фахівців dice.com за останні 18 років. На основі отриманих даних він зібрав зведену таблицю популярності різних мов програмування, а також представив рейтинг найбільш затребуваних з них за станом на березень 2018 року.

https://itvdn.com/ru/

Підсумки 2000-2018 років

Незважаючи на поступове зниження популярності, Java продовжує тримати лідируючу позицію серед претендентів. Колись популярні «брати» C / C ++ поки ще тримаються на плаву, але все ж помітно зменшили оберти. У таблиці нижче представлено актуальний ТОП-10 найпопулярніших на сьогоднішній день мов програмування

1. Java        
2. JavaScript    
3. Visual Basic  
4. Python        
5. C/C++       
6. C#                 
7. Objective C                            
8. Perl        
9. Ruby                      
10. PHP

Варто відзначити, що Java лідирує не тільки в цьому списку. В щомісячному рейтингу мов програмування TIOBE цей інструмент вже багато місяців нікому не поступається своїм почесним першим місцем. При цьому з іншими мовами в топі за березень 2018 роки ситуація трохи інша.

У 2017 році в топ-10 мов за версією GitHub Java також став номером один. А ось в рейтингу від IEEE за той же рік він удостоївся лише третій позиції в списку, поступившись місцем Python і Сі.

До речі, зараз у суді продовжується протистояння компаній Oracle і Google, в якому з останньої вимагають більш $ 8,8 млрд за використання Java в операційній системі Android. Озвучена сума - «прибуток, отриманий порушенням авторських прав на Java». Раніше повідомлялося, що ще півмільярда доларів Oracle хотіла б стягнути як компенсацію.

Деякий час назад журі присяжних прийшло до висновку, що Google не повинна виплачувати озвучену суму, після чого Oracle вирушила в апеляційний суд. А він став на бік Oracle, і питання на мільярди доларів знову подвисло в повітрі.

Відзначається, що Java є відкритою платформою, проте скористатися наявними можливостями можна по-різному, вважають адвокати Oracle. У компанії впевнені, що Google повела себе нечесно, побудувавши бізнес на чужому продукті, тим самим позбавивши Oracle місця на ринку. У Google, природно, дотримуються зовсім іншої точки зору. Однак пошукова корпорація активно заробляє на рекламі в Android-смартфонах, що вже суперечить концепції fair use.

Мова програмування Java була розроблена компанією Sun Microsystems в 1995 році. Через 15 років компанія Oracle поглинула Sun Microsystems і стала власником всіх авторських прав на Java, а вже в 2012 році звернулася до суду, звинувативши Google у неправомірному використанні коду при створенні мобільної операційної системи Android.