Все, що потрібно знати при виборі керамічної плитки

Затіявши ремонт у ванній або на кухні, більшість людей зіштовхується з проблемою вибору керамічної плитки. Величезний вибір кольорів і текстур від виробників з усього світу нерідко бентежить. З цього різноманіття складно вибрати якісний товар, відповідний для конкретного приміщення.

Матова чи глянсова, велика чи маленька, з візерунком чи без, а також чи має значення ціна за квадратний метр - про все це дізнайтесь далі.

Розмір

Не має значення. Колір і розмір дійсно не найголовніші характеристики, хоча саме на те, щоб визначитися з ними, часто йде велика частина часу. На розмір приміщення орієнтуватися не варто: навіть в невеликій ванній або кухні велика плитка буде добре виглядати. Вона візуально розширює простір, а ще у неї, що логічно, менше швів - а значить, менше клопоту з прибиранням. Класти її теж простіше і швидше, головне - ідеально підготовлена ​​поверхню. Вона повинна бути абсолютно рівною і без пустот, тоді розмір плитки не вплине на її міцність. Один з ходових розмірів - 30х90 см, але й метрова теж стає популярною.

Важливим цей пункт стає тоді, коли ви або дизайнер вирішуєте скомпонувати на одній поверхні плитку з різних колекцій або навіть від різних виробників. На кожній фабриці прийняті свої типорозміри, товщина плитки і кут фаски - діагонального зрізу країв. Навіть незначна різниця буде помітна після укладання і може створювати враження неакуратності. Ризикнути все одно можна, але ідеально укласти плитку буде набагато складніше.

Дизайн

У кожній колекції є виконана в загальному стилі, але різна формою або візерунком (часто і тим і тим), так званий декор і бордюр. Обидва види коштують дорожче, тому що процес їх виробництва складніший. До речі на сайті aquacity.com.ua можна вигідно придбати фриз для плитки і бордюри.

Чим більше кольорів в малюнку, тим більше етапів фарбування і випалу проходить кожна плитка. Кожен колір - це окремий шар, який наноситься і обпалюється незалежно. Якщо малюнок не гладкий, а рельєфний, сюди додається ще і робота з гравірування.

Матеріал

Вся керамічна плитка виробляється з глини, і велика частина з червоної. Біла трохи дорожча просто тому, що її в природі менше. Після того як плитку покрили глазур’ю (95% плитки, яку ви бачите в салонах, будинках друзів і громадських просторах, покриті глазур’ю) і обпекли в печі, різницю на око зрозуміти неможливо. Втім, можна вибрати плитку без глазурі, природного природного кольору, тут вже питання до дизайну приміщення.

А ще плитку з білої глини частіше ректифікують - обрізають краї під кутом в 90 градусів, це дозволяє укласти її з мінімальними швами або зовсім без швів. Але це не дуже-то рекомендують ні продавці, ні майстри, так як шви мають не тільки естетичне, але і функціональне призначення - вони нівелюють ризики виникнення тріщин на матеріалі при усадці будинку.

Крім керамічної плитки є ще керамограніт (він дорожчий і міцніший, тому його кладуть в приміщення з підвищеною прохідністю, на відкриті веранди, тераси і доріжки).

Мозаїка - це шматочки кольорового скла і / або кераміки, нею можна викладати складні форми, якщо дизайн приміщення передбачає, наприклад, колони або ніші.

Вид

Багато хто думає, що матова плитка вбирає воду на відміну від глянсової, яка її відштовхує. Це не так - глазур забезпечує обом видам поверхні однакову водонепроникність. Щоб домогтися «дзеркального» глянцевого ефекту, верхній шар глазурі зрізають і плитку полірують до блиску, але на властивості її поверхні це не впливає.

Глянцева плитка дійсно більш слизька і складніша в догляді - на ній помітніший пил, сліди висохлих крапель, навіть якщо ви просто обприскували підлогові рослини, і розводи після вологого прибирання. Але ще це залежить від кольору, нейтральні спокійні тони, наприклад, не такі мазкі, як яскраво-червоний або чорний.

Від форми плитки ні її якість, ні складність укладання не залежать, це стосується і шестикутної, і всіх інших.

Догляд

В цьому плані плитка - найкращий з можливих матеріалів. Варто лише пам’ятати, що миючі засоби з абразивними частинками можуть подряпати поверхню. Більше уваги варто звертати на шви, але знову ж таки, при правильному підборі складу ніякого особливого догляду вони не зажадають. У ванній кімнаті, наприклад, це повинен бути водовідштовхувальний склад, а цементних сумішей взагалі потрібно уникати. Теплі підлоги можна покласти під будь-який плиткою.

При виборі міцності матеріалу для підлоги орієнтуються на прохідність приміщення. Наприклад, у ванній досить плитки зі ступенем стирання 2, в зоні входу в квартиру - 3-4. Ні води, ні сонячного світла не боїться ніяка плитка, а ось шар глазур на підлозі з роками стирається від фізичного впливу, так що стає видно червона основа. Така різниця кольору може бути помітна в громадських місцях, наприклад на сходах старого будинку, якщо замість керамограніта використовували плитку. Тому важливо підбирати матеріал в залежності від призначення приміщень.