Високотехнологічний одяг стане вашим турботливим лікарем

Щоб дізнатися все, що вам хоче повідомити ваше тіло, і правильно розшифрувати його сигнали, незабаром вам буде потрібно лише правильно одягнутися. Зростаючий ринок розумного одягу, який може збирати найрізноманітнішу статистику про вашу життєдіяльность, таку як частота серцевих скорочень і частота дихальних рухів, врешті-решт привів до появи широкого діапазону різного роду розумних речей. Деякі зразки цілком здатні замінити собою виклик лікаря додому.

Чудова пропозиція для медпрацівників: замовляйте в Topline жіночі хірургічні костюми, це максимально комфортний і функціональний одяг, виготовлений з безпечних якісних матеріалів.

Беннет Фішер (Bennet Fisher) з CircuiteX, компанії з розробки розумних біоматеріалів, зауважує, що завдяки такому одягу людина може перебувати під наглядом в режимі 24/7 і для цього їй не знадобиться бути в лікарні. А зібрані дані в результаті формуються в єдиний профіль здоров’я кожного користувача. Ці технології базуються на використанні спеціальних струмопровідних ниток, які найчастіше складаються зі срібла. Срібні нитки вплітають в тканину одягу і служать в якості датчиків, які визначають електричні сигнали, а також виконують функцію електрокардіограми і електроміограми. Таким чином вимірюється частота серцевих скорочень і м’язова діяльність в цілому. 

Срібло при виробництві такого одягу або вплітають по всій площі тканини, або концентрують на обраних ділянках - це, очевидно, залежить від призначення конкретного зразка розумного одягу.

Суть проста: чим ближче датчики до шкіри, тим точніше вони можуть знімати показання. Після цього зібрані дані передаються спеціальним обробникам - в їх ролі можуть виступати додатки для смартфонів або планшетів - і після цього дані стають доступні для ознайомлення і аналізу. Також отриманий звіт можна завантажити в «хмару» або відправити комусь, наприклад, лікареві. Бейкер вважає, що їхня лінія одягу зможе зробити революцію в медичній практиці. 

«Ми можемо роздати двадцять своїх футболок пацієнтам в палаті, а їх доктору буде виводитися актуальна інформація про стан його пацієнтів прямо на екран його iPad’a», - повідомляє Бейкер. 

Правда, на даний момент правила медичного огляду не цілком допускають таку картину, але Енді Бейкер збирається впроваджувати це до 2019 року. При цьому він наголошує на тому, що продукція компанії не позиціонується як діагностична - єдине її призначення полягає в зборі інформації і статистики.

Універсальність розумних тканин дозволяє використовувати їх в будь-якому повсякденному одязі і навіть розробляти розумні пов’язки. Зібрані дані теж вийшли за рамки статистики про серцебитті і дозволяють отримувати більш точні дані про, скажімо, тиску або запальних процесах.

Шкарпетки, розроблені датською компанією Ohmatex, моніторять набряки - зазвичай це рідина, що накопичується в ногах, - за допомогою електронних вимірювань діаметра ноги. Знову ж наявність рідини є ознакою серцевої недостатності або прееклампсії.

Головний технічний директор Ohmatex Крістіан Далсгаард (Christian Dalsgaard) зазначає, що завдяки їх розробці пацієнти зможуть дізнатися про набряк на ранній стадії - звичайно, відразу зрозуміти причину не вийде, але набряк, безумовно, є ознакою проблем - і вчасно звернутися до лікаря.

Наступною розробкою SmartLife стануть компресійні бинти, які використовують ту ж технологію, щоб відстежувати, наскільки розтягнулася пов’язка, а також з якою силою вона давить на рану. Це допоможе медичним працівникам з більшою точністю фіксувати пов’язки. Як зазначає Бейкер, правильна фіксація пов’язки дозволить прискорити процес загоєння рани.