Правильно підбираємо ортопедичне взуття

У сучасному світі певні опорно-рухові негаразди є майже у кожної людини. Це плоскостопість, проблеми з поставою, болі в кінцівках. Як правильно вибрати ортопедичне взуття і кому це необхідно?

Основними параметрами підбору ортопедичного взуття є призначення і розмір. При підборі власне ортопедичного взуття, взуття при різних захворюваннях (діабеті, ревматизмі, ДЦП) та післяопераційнго взуття потрібно неухильно дотримуватись рекомендацій лікаря, який його призначає. Якісне взуття підвищеної комфортності і ортопедичні профілактичні моделі можна вибрати самостійно, наприклад, в інтернет-магазині https://medmarket.kh.ua/  спираючись на власні приоритети.

Підбираючи взуття за розміром, необхідно пам’ятати про те, що приміряти вподобану пару потрібно не тільки сидячи, але і стоячи. Коли ми стоїмо, стопа природним чином зсувається вперед на 3-5 мм, так що «сидяча примірка» обернеться в подальшому дискомфортом і натертостями.

Невдачею може закінчиться і примірка взуття в другій половині дня. Ноги схильні набрякати ближче до вечора, тому щоб підібрати максимально комфортне взуття, похід в магазин краще запланувати на першу половину дня. В цілому примірка повинна тривати 10-15 хвилин, щоб ви встигли «відчути» взуття, постояти і походити в ній.

Особливу увагу слід приділити підбору взуття для дітей. Багато батьків помилково вважають, що дитяче ортопедичне взуття потрібно тільки малюкам з «проблемною» стопою. Це велика помилка, тому що дитяче взуття з ортопедичними властивостями виконує виключно профілактичну функцію, допомагає правильно сформувати звід стопи і уникнути проблем зі здоров’ям. Ортопеди рекомендують всім дітям до 4 (а в ідеалі до 7) років носити саме таке взуття.

При виборі дитячого взуття потрібно враховувати, що воно буде не тільки захищати ніжки, але і допоможе правильно сформувати стопу. Тому дитяче взуття повинне володіти деякими особливими властивостями.

- широкий носок з жорстким підноском. Носок має бути ширше п’яткової частини, щоб не здавлювати пальчики, а подносок - твердим, щоб захищати від ударів.

- високий жорсткий задник, який щільно охоплює щиколотку. Укріплений задник «тримає» п’яточку, щоб вона не зміщувалася у внутрішню або зовнішню сторону, і допомагає уникнути викривлення в гомілковостопному суглобі.

- легка стійка тверда, але гнучка підошва з каблучком 5-10 мм. Підошва не повинна перешкоджати природному згину стопи під час ходьби.

- виключно натуральні матеріали. Дитяче взуття повинно бути виготовлене ​​з м’якої натуральної шкіри, замші або нубука, оскільки тільки вони забезпечують нормальний волого- і повітрообмін, не перегріваються і мають достатню гігієнічність. Найгірший варіант для дитини - це гума, пластик і шкіржзам.

- відсутність швів. Внутрішня поверхня взуття повинна бути або зовсім безшовною, або мати мінімум швів, причому повністю розгладжені. Не варто вашому малюкові вступати в життя пішохода з мозолями!

Починати підбір дитячого взуття за розміром потрібно з трафарету маленької стопи. Попросіть малюка встати прямо на аркуш паперу і обведіть контур його стопи. Якщо немає можливості взяти дитину з собою на примірку, то трафарет допоможе правильно підібрати взуття не тільки по довжині, але і по повноті.

Взуття не повинне бути «впритул». Між великим пальцем і носком черевика необхідний зазор приблизно в 1 см. У зимового взуття необхідно залишити 1-1,5 см для теплого носка і своєрідного повітряного люфту, щоб ніжки не мерзла.