В ОАЕ розробили сонячне облицювання для фасадів будинків

Незважаючи на економічну ефективність і популярність, сонячні панелі, що встановлюються на даху будинків, на жаль, не додають архітектурної привабливості будівлям. Ці масивні плити часто виглядають, як щось чужорідне, до того ж їх установка вимагає врахування безлічі чинників. А що, якщо всю будівлю обшити в красиву «енергетичну шкіру», тим самим, по-перше, додаючи будинку завершений і цілісний вигляд, а, по-друге, отримуючи завдяки цьому більшу енерговіддачу?

Саме таку технологію винайшла компанія Emirates Insolaire з Арабських Еміратів, яка вже закінчила будівництво великого будинку, повністю «зашитого» в декоративні кольорові скляні панелі Kromatix, покриті фарбою Insolire, здатною виробляти електроенергію. До речі покрівельні, і фасадні матеріали пропоновані “ТПГ Альбатрос” на сайті https://albatros-odessa.com.ua/ хоча і не виробляєть струм, втім у повній мірі відповідають всім вимогам енергоефективності, надійності і естетики.

Фотоелектричні скляні панелі Kromatix, є таким же будівельним матеріалом, як і інші декоративні панелі для обшивки зовнішньої частини будівель, і були винайдені ще в 2015 році. Але тільки зараз технологія їх використання була доведена до досконалості і реалізована на реальному будівельному проекті. Виглядають ці панелі набагато сучасніше і ефектніше, встановлюються легше і швидше, але, при цьому, мають таку ж ціну, як свої менш естетичні аналоги.

Це фотогальванічне скло легко підганяється під необхідну форму, і вмонтовується в сонячні установки, а значить, ними можна обшивати будівлі якої завгодно архітектурної конфігурації.

Єдиний момент, який варто враховувати - в залежності від кольору скла, енергетична ефективність панелей Kromatix менша традиційних на 10% -14%. Зате, при обробці будівель вони можуть покривати набагато більшу площу.

Як відомо, головною причиною популярності сонячної черепиці Tesla став її привабливий зовнішній вигляд, який припав до смаку звичайним споживачам. Однак, ніхто не хоче приносити в жертву красі енергоефективність і ціну продукту.

На думку представників Emirates Insolaire, декоративно-сонячні панелі Kromatix - цей той розумний вибір, в якому естетика не йде на шкоду ціною і ефективності.

Вартість цього матеріалу - $ 50- $ 70 за 1 м2, тобто, в готовому вигляді одна сонячна панель обійдеться приблизно в $ 81- $ 94. Якщо врахувати, що для будинку середнього розміру досить виробляти потужності в 330 Вт, ціна на електрику, що створюється фотогальванічними панелями Kromatix, складе близько 24-28 центів за 1 Вт. А якщо кольорове скло стане по-справжньому популярним, і виробник отримає замовлень більше, ніж на 1 ГВт, собівартість цього матеріалів стане ще нижчою.