Як вберегти рослини від весняних заморозків

Після теплих днів в квітні і травні часом приходять заморозки. А тим часом багато дачних рослин почали розпускати бруньки, а деякі вже навіть зацвіли. Як можна допомогти перед заморозками дачній ділянці?

«Зона ризику»

Перші кандидати на захист - це щойно висаджені дерева, чагарники, квіткова розсада і інші рослини, які хоча б недовгий час провели в теплому магазині або вдома. Неважливо, що серед них можуть опинитися і повністю морозостійкі культури: якщо стадія розвитку «новачків» відрізняється від такої у аналогічних рослин, що ростуть в саду (наприклад, у посадженої троянди почали розгортатися листя, в той час як на трояндах в саду бруньки лише злегка набрякли ), їх треба рятувати.

Друга група, яка потребує вашої уваги перед похолоданням, - це теплолюбні культури, які в повному обсязі адаптувалися в наших широтах і занадто легко піддаються на «провокації» перших сонячних днів. Мова про абрикоси, крупнолисті гортензії, ожину, деревовидні півонії, плодовий виноград, магнолії, деякі рододендрони, черешню та інші види. Приємне виключення зі списку “ніжинок” - троянди. Навпаки, здавалося б, невибагливі нарциси від сильних заморозків можуть позбутися бутонів.

«Стоїки»

Не варто турбуватися за переважну більшість весняноцвітних рослин (крокуси, морозники, проліски, тюльпани, хіонодокси та ін.). Це для них абсолютно нормальна погода! Навіть якщо і зіб”є морозом пелюстку-другу, на саму рослину це ніяк не вплине. Те ж саме відноситься до листя півоній, флоксів, ірисів і інших трав’янистих багаторічників, котрі тільки з’являтимуться з землі. Легкі морозці не завада брунькам троянд, смородини, агрусу, клематисів. Майже напевно не постраждають навіть встигли зацвісти жимолость їстівна і кизил.

Що ж робити?

З більшістю рослин - нічого. Нехай весна йде своєю чергою. Ще встигнемо похвилюватися, якщо нова хвиля заморозків «накриє» квітучі сади. Але перераховані вище культури з групи ризику бажано по можливості захистити. З укривних культур - гортензій крупнолистних, винограду, ожини - просто не варто поспішати знімати зимові укриття (а якщо вже зняли - повернути назад). У теплі дні укриття провітрюють, полегшують, замінюють “недихаючі” матеріали (плівка, руберойд) на “дихаючі” (нетканні покривні матеріали або навіть старі простирадла), але звільняти від них рослини остаточно краще лише після завершення останніх заморозків.

Куплені саджанці та розсада прекрасно переживуть холоди в помідорній теплиці (якщо немає своєї, можна попроситися до сусідів, адже мова йде всього про тиждень-два), головне - це вчасно їх поливати. На вже посаджені деревця і чагарники можна переставити зимові укриття з троянд, обмотати їх покривним матеріалом або накинути зверху старі простирадла (а при потеплінні - відразу зняти!). «Висунутим невчасно» нарцисам, хостам і рано висадженій розсаді допоможе укриття будь-якими пухкими матеріалами: ялиновим гіллям, листям, хвойним опадом, зрізаними стеблами багаторічників, соломою та ін.

Завдання всіх цих заходів у тому, щоб пом’якшити добові температурні коливання, адже, як правило, морози зараз бувають вже тільки по ночах. Денна температура навіть в холодні квітневі і травневі дні зазвичай все ж залишається плюсовою, так і земля не встигає промерзнути і добре служить джерелом тепла.

У дачників гаряча пора, адже саме зараз час посадки городини. На сайті компанії  Style Pack stylepack.com.ua/кассеты-для-рассады-96-ячеек ви можете замовити касети для розсади на 96 лунок (Standart), що забезпечуть гарантоване швидке зростання сільськогосподарських культур.