Е-добавки: наскільки вони небезпечні?

Всілякі харчові добавки давним-давно стали невід'ємною частиною практично будь-якого продукту. Без загусників не вийде кремів, без барвників - кольору, без консервантів скоротиться термін зберігання. Для зручності всі назви закодували комбінацією з літери "Е" і цифр. Що до сих пір викликає у населення паніку - за замовчуванням будь-яке "Е"-маркування вважається небезпечним. Але чи так це насправді?

Почати треба з того, що харчові добавки використовують у всьому світі не один десяток років. Саме завдяки такій хімічній продукції можна збільшити термін зберігання їжі, додати деякі якості, які неможливо домогтися “природним” шляхом. І якщо в домашній кулінарії без загусників, барвників і консервантів можна обійтися, то в промисловому виробництві без таких добавок ніяк.

Раніше назви писали на етикетках повністю, але в 50-х роках минулого століття було вирішено ввести кодування. І позначати ці добавки буквено-цифровим поєднанням. Маркування “Е” позначає “Європу” і слово edible - “їстівне”. На даний момент в переліку понад півтисячі найменувань.

Думати, що це призначено тільки для виробництва - дещо наївно. Адже вдома при готуванні їжі ми теж використовуємо всілякі добавки. Найпростіша сода, яку частенько використовуємо в якості розпушувача, має своє маркування: Е 500.

Насправді, нічого страшного в цих добавках немає. Коди мають абсолютно всі добавки, включаючи соду, оцет, лимонну кислоту - все те, з чим ми стикаємося в повсякденному кулінарії. І боятися всього підряд не потрібно, особливо з урахуванням дуже строгих правил використання добавок на території Євросоюзу. Звичайно, якщо їсти їжу з глутаматом натрію щодня на сніданок, обід і вечерю, є ймовірність отримати так званий синдром китайського ресторану - головні болі, розлад шлунка, нудоту. Але якщо вживати все в розумних кількостях, ніякої шкоди для здоров’я не буде.

Правда, дітям не завжди вдається пояснити, чому не можна надмірно захоплюватися дешевими газованою водою і цукерками. Вони яскраві, смачні, солодкі - зупинитися складно. Діти щиро не розуміють, чим таким може бути небезпечна така смакота. А дорослому пояснити дитині, що таке аспартам і які можуть бути наслідки, теж непросто.

А аспартам дуже часто додають в різні цукерки, напої та жуйки. Його кодування Е 951. Речовина не дуже корисна, вживати її постійно, та ще й в надмірних кількостях не рекомендується - вона є джерелом фенілаланіну. У надмірній кількості фенілаланін може викликати розлад шлунка, газоутворення головний біль та ін. У віддаленій перспективі речовина має накопичувальний ефект і вистрілити може в найнесподіваніший момент. Вважається, що речовина порушує хімію мозку, має здатність порушувати метаболізм амінокислот, функції нервів і гормональний баланс в організмі.

Але від нього нікуди не дітися, якщо, наприклад, мова йде про жуйки, деяких цукерках і напоях.