Чому не варто самому заправляти картридж до принтера

Принтери для друку на сьогоднішній день відносно не дорогі. Зате дорого обходиться їх обслуговування. Картриджі порожніють швидко, а покупка нових за рік інколи обходиться в суму рівну за вартістю двом таким принтерам. Тому, у багатьох виникає спокуса самостійно заправляти картриджі, купуючи заправку, яка в надлишку представлена ​​в будь-якому магазині, що торгує комп'ютерами.

Для друку в лазерних принтерах використовують спеціальні картриджі, заправлені тонером. Якщо тонер закінчується, доводиться або змінювати картридж на новий, або заправити старий картридж тонером. Якісний новий картридж коштує від 800 грн, вартість заправки - в межах 150 грн., а в деяких фірмах, наприклад Brain Сервис, послуга картриджей заправка обійдеться ще дешевше.

З огляду на сказане, вам може прийти в голову думка заправити його самостійно, в побутових умовах. Втім робити цього не рекомендується зважаючи на досить вагомі причини, наприклад:

- ви можете завдати шкоди своєму здоров’ю і здоров’ю оточуючих;

- може знадобитися “чіповка” картриджа, а це здійснюється иключно на спеціальному обладнанні;

- для якісної заправки необхідне спеціальне обладнання і пристосування;

- після неякісної заправки принтер може вийти з ладу.

Нанесення шкоди здоров’ю

Основний компонент, що вимагає заміни - тонер. Якщо ви уважно читали інструкцію до принтеру, виробники заздалегідь попереджають про те, що не слід робити заправку картриджів самостійно. Вони рекомендують замінювати картридж на новий, від фірми виробника. Для них це вигідно, а також вони турбуються про ваше здоров’я.

Шкоду здоров’ю людини може нанести тонер. Найнебезпечніший - це чорний, для його виробництва використовують вуглець і оксиди заліза. При їх потраплянні в організм або на шкіру людини можуть статися наступне:

- алергічні реакції;

- отруєння;

- кашель;

- сверблячка в грудній клітці;

- розвиток астми і ракових захворювань.

У кожному картриджі є відсік з відпрацьованим тонером, який потрібно чистити при заправці. В домашніх умовах зробити це безпечно практично неможливо. Частина тонера обов’язково потрапить в навколишнє середовище, і можливо, в бронхи. Тонер нагадує пил, але дрібніший приблизно в 10 разів. Тому організм не сприймає цей пил і він безперешкодно осідає на слизових оболонках людини. Від нього вас не врятує навіть респіратор або протигаз.

Якщо ви бажаєте заощадити на покупці нового картриджа, є можливість заправити старий в сервісному центрі. Зазвичай лазерні картриджі витримують 3 заправки, після чого картридж відновлюють. Обходьте стороною фірми, які пропонують приїхати до вас в офіс або додому для заправки картриджа. Обладнання та пристрої для якісної заправки неможливо оперативно привезти з собою, так як і обладнати у вас відповідне робоче місце.