Sony запустить в Японії новий таксі-сервіс зі штучним інтелектом

Sony позиціонує себе в якості провідного виробника електроніки, побутової техніки та розробника концептуальних гаджетів, серед яких окреме місце посідає роботизована продукція. Однак вже скоро в портфоліо японської компанії з'явиться ще один напрямок діяльності, який поставить її в один ряд з Uber, Lyft і Gett (Get Taxi).

За даними інформаційного видання Nikkei, керівництво Sony підписало угоду з організаціями, що надають послуги таксомоторних перевезень в Країні висхідного сонця. Результатом такої співпраці обіцяє стати нова інтелектуальна платформа для забезпечення індивідуальних потреб у послугах таксі. А за допомогою сервісу Itaxi ви зможете швидко і недорого замовити таксі в Одесі.

Отож, фахівці Sony спільно з Daiwa Motor Transportation, а також Green Cab, International Motor, Kusumi Transportation, Checker Cab Radio Cooperative Association, Hinomaruku Transporation займуться створенням унікальної системи із залученням програмних алгоритмів, що імітують поведінку штучного інтелекту. Вона ляже в основу платформи для таксомоторного інтернет-сервісу, який дозволить аналізувати сукупність факторів в роботі таксі і сформувати ідеальну модель перевезення пасажирів.

Інтелектуальна платформа Sony буде враховувати завантаженість доріг в режимі онлайн, історію поїздок кожного автомобіля, метеоумови. Також програмний комплекс візьметься розраховувати пасажиропотік і потребу в таксі в місцях скупчення людей - районах, де проходять концерти і спортивні матчі.

За наявними відомостями Sony має намір запустити платформу для надання послуг таксі в II кварталі 2018 року. У розпорядженні місцевих жителів і гостей Японії буде автопарк чисельністю близько 10 тис. машин. Нагадаємо, що не так давно Toyota інвестувала $ 70 млн в сервіс JapanTaxi і взялася за розробку схожої системи, в якій не обійдеться без штучного інтелекту. Що стосується Sony, то поки неясно, чи планує вона вийти з новою послугою за межі Японії або ж обмежиться рідним для себе ринком.

Варто зазначити, що на даний час Японія залишається практично повністю закритою для американської служби по онлайн-замовлення таксі Uber. Головна причина тому - японське законодавство, що забороняє здійснення перевезення пасажирів за гроші без відповідних дозволів. Всі таксисти в країні мають як спеціальну ліцензію на перевезення, так і особливий клас водійських прав, які передбачають більш жорсткі правила їх отримання. На цьому тлі онлайн-сервіси на замовлення таксі в Японії змушені об’єднувати зусилля з уже існуючими операторами, які мають відповідні ліцензії.