Рекомендації по освітленню ванної кімнати

Якщо усвідомлено підійти до вибору освітлення ванної кімнати, можна домогтися відразу кількох цілей. Адже світильники можуть не тільки висвітлювати кімнату, але і служити прикрасою інтер'єру ванної, а також візуально розширювати простір.

При виборі світильників для ванної кімнати потрібно проявити велику відповідальність. Адже багато варіанти просто не підійдуть для приміщення, де постійно присутні такі фактори як підвищений рівень вологості і постійні перепади температур. У цій статті ви знайдете кілька рекомендацій, які допоможуть вибрати світильники для ванної.

Скільки буде потрібно світильників?

Кількість світильників, необхідних для ванної кімнати, визначається її метражем. Якщо приміщення досить тісне і його площа не перевищує 5 квадратних метрів, цілком достатньо одного світильника з двома лампами. При цьому бажано додатково підсвітити зону біля дзеркала і раковини: це зробить гігієнічні процедури набагато простішими.

Якщо у вас простора ванна, варто віддати перевагу зональному освітленню, конфігурація якого буде залежати від задуму дизайнера, планування кімнати і т.д.

За місцем установки світильники діляться на:

- стельові. У будь-якій ванній повинен бути встановлений як мінімум один такий світильник;

- настінні. За допомогою настінних світильників можна створювати підсвічування в певних зонах;

- підлогові. Такі світильники грають швидше декоративну роль: вони є досить яскравим аксесуаром, що надає ванній індивідуальність, одночасно візуально розширюючи простір.

Крім того, світильники можуть відрізнятися за типом використовуваної лампи. У продажу можна зустріти світильники, які розраховані на світлодіодні, галогенові або люмінесцентні лампи. Для освітлення ванної кімнати підійдуть будь-які лампи, зокрема, найбільшою популярністю користуються люмінесцентні: пов’язано це з їх досить доступною вартістю. Однак для ванною найкраще вибрати світлодіодні світильники. Вони не тільки економічні і безпечні, але і не нагріваються під час роботи. Для підсвічування окремих зон підійде світлодіодна стрічка.

Як у ванній кімнаті повинні розташовуватися світильники?

До вибору місць, де будуть розташовуватися джерела світла, слід підійти досить відповідально. Слід враховувати цілий ряд факторів:

- підсвічування ванної повинна бути якомога більш рівномірною. Чим більше світильників ви плануєте розмістити у ванній, тим менше повинна бути їх потужність;

- світло повинне розподілятися по всіх функціональних зон приміщення;

- багато людей розміщують джерело світла над дзеркалом. Однак це є помилкою: через потужне підсвічування зображення буде спотворюватися. Бажано розміщувати світильники з боків від дзеркала;
можна проводити експерименти зі світлодіодними стрічками. Дуже цікаво виглядають підсвічені бортики ванній або полички з косметикою;

- бажано підключати світильники окремими лініями: це дозволить регулювати інтенсивність освітлення.

Техніка безпеки

У ванній присутнє досить небезпечне поєднання підвищеного вмісту вологи в повітрі і електрики. Тому великий ризик, що через неправильно підібрані світильники виникнуть небезпечні для життя і здоров’я ситуації. З цієї причини при виборі світильників і їх монтажі слід дотримуватися кількох правил:

- для ванної необхідно підбирати тільки такі джерела світла, які добре переносять вплив води, наприклад, оснащені вологонепроникним плафоном;

- якщо світильник має будь-які деталі з металу, вони повинні бути надійно захищені від корозії;

- потужність світильників, які будуть розташовуватися у ванній кімнаті, не повинна перевищувати 12 Ватт;

- прямо над ванною не можна розміщувати відкриті світильники;

- необхідно звести ризик потрапляння поди на джерела світла до мінімуму. Ні в якому разі в ванній не повинно бути відкритих галогенових ламп. Якщо вода потрапить на розігріту колбу, вона може вибухнути;

- у ванній не повинно бути відкритої проводки, а також всіляких подовжувачів.

Якщо вам потрібне якісне, недороге, безпечне і красиве освітлення для ванної кімнати, зверніть увагу тут https://priceok.com.ua/svetilniki-dlja-vannyh-komnat/ на вигідні пропозиції від інтернет-магазину  “PriceOk”. Такого різноманіття чудових бра, під світок, люстр, вбудованих і стельових освітлювальних приладів ви більше ніде не знайдете!