Еко-мода з грибів і водоростей на Global Change Award

Альтернатива звичним тканинам з бавовни і шерсті, льону, віскози та інших "класичних" матеріалів є метою розробок значної кількості стартапів. У підсумку ми можемо оцінити дамські сумочки і взуття з веганської шкіри, або гідропонний текстиль з проростаючою з живильної маси живою травою.

http://ukrmoda.in.ua

І це - лише частина креативу від молодих майстрів з різних країн. Так, серед переможців проведеного міжнародним фондом H & M Foundation’s Global Change Award конкурсу в цьому році виявилися творці матеріалу з міцелію - або грибниці. І навіть з морських водоростей, що подрібнюють до стану біо-волокна. Втім, про все по порядку.

“Грибну” моду або Fungi Fashion на конкурсі представили співробітники молодої команди з Нідерландів, які назвали свій стартап MycoTEX. Продемонстрували вони не тільки ідею, в якій мікробіологи перетворюють міцелій - волокнисту “кореневу систему” грибів, в оригінальний матеріал. Але також технологію, що використовує 3D друк, і дизайнерську майстерність: готові сукні, жилети, плащі, і навіть аксесуари - як у випадку з косметичкою з “грибного матеріалу”.

Не менш цікавою виявилася робота фахівців ізраїльського стартапу Algalife. Пропонований ними “одяг з водоростей” або Algae Apparel передбачає використання морських мікроорганізмів, що перетворюються в біо-волокно. Воно фарбується екологічно чистими барвниками, і далі використовується для виготовлення тканини з особливим “бонусом”, в якості якого виступають антиоксиданти, вітаміни, інші поживні речовини, які зберігаються в основі матеріалу. Одним словом, все те, що робить водорості цінною сировиною косметичної промисловості при створенні омолоджуючих і оновлюючих шкіру кремів, сироваток та інших засобів догляду за шкірою. В результаті нижня білизна, футболки та інший одяг Algae Apparel могли б мати цілий набір корисних для шкіри властивостей.

Загальним же в розробці обох видів біо-тканини є використання поновлюваних ресурсів з властивістю біологічного розкладання. І боротьба за поліпшення екології: в плані зниження відходів текстильної промисловості, і застосування шкідливої ​​для природи “хімії” при фарбуванні тканин.