Пластиковий китайський рис: розпізнаємо підробку

Китайський «фейк» підкорює світ. Підробки всюди: дзвонять з кишень бідних студентів, покояться в косметичка модниць на дні їх «брендових» сумочок і навіть заповнюють полиці дитячих магазинів. Але це ще квіточки. Тепер китайський контрафакт дістався і до кухні. У мережі все частіше з'являються тривожні новини про підроблений рис, виготовлений з ... пластику!

Можна з упевненістю сказати: сьогодні в Китаї навчилися підробляти абсолютно все. Здається, не сьогодні-завтра людей клонувати почнуть, що б там не казали етичні норми. В цьому році в мережі з’явилося чимало шокуючих відео про те, як на фабриках в Китаї і В’єтнамі «штампують» несправжній рис. За інформацією очевидців, фальшиву крупу роблять з картопляного крохмалю з невеликою домішкою пластика для ідеальної білизни і пружної форми. Хоча відсоток пластика не може бути великий в силу нерентабельності, сама думка про синтетичний рис якось не викликає апетит.

Звичайно, якщо ви впевнені в якості придбаної крупи, можна з неї сміливо готувати чудові страви, рецепти яких знайдете на сайті https://polrecept.com/. А ось рис підозрілого походження, щоб не розчаруватися у смакових якостях, а то і зашкодити здоров’ю, краще (в буквальному сенсі) перевірити на міцність, і влаштувати йому сувору «кулінарну інквізицію». Отож, розпізнати підробку і не з’їсти шкідливу синтетику на вечерю допоможуть ось такі нескладні тести.

Тест на підробку №1: випробування водою

Найпростіший і доступний спосіб обчислити “самозванця”. Залийте рис водою, перемішайте ложкою і залиште на пару хвилин. Справжній рис залишиться на дні, а рис з крохмалю і пластика спливе на поверхню. Правда, надійність водного тесту не така вже й велика: навіть справжнісінький, але грунтовно підсохлий рис, теж може спливти.

Тест на підробку №2: випробування вогнем

Цей тест варто проводити з особливою обережністю. Наберіть невелику кількість рису (ложки буде достатньо) і підпаліть. Відчули запах горілого пластику? Тоді краще приготуйте на вечерю щось інше.

Тест на підробку №3: випробування цвіллю

Відваріть невелику кількість рису, остудіть і помістіть в герметичну ємність. У холодильник не ставте. Забудьте про страву дня на 2-3. Звичайний рис покриється цвіллю, а «пластиковий» на вигляд залишиться свіжим і апетитним. Звичайно, їсти не можна ні перший зразок, ні другий. Але це - найнадійніший спосіб перевірити вміст пачки на натуральність.

Незважаючи на велику кількість повідомлень про підробки, постачальники рису переконують, що це - всього лише міська легенда. Її мета - переконати споживачів купувати лише продукти місцевих виробників. А, наприклад, в Північній Кореї і на Філіппінах «фальшивий» рис існує цілком легально: його роблять з більш дешевого в тих краях маїсу. Втім, довіряти або перевіряти - вирішуйте самі.