Правильно вибираємо автоінструмент

Власнику будь-якого транспортного засобу знайома ситуація, коли необхідно провести терміновий ремонт, не звертаючись за допомогою до професійних майстрів. Найчастіше стандартний набір початківця автолюбителя складається з торцевого ключа для заміни пробитого колеса, свічкового ключа і викрутки. Але навіть вибір цих, найпростіших на перший погляд, інструментів може викликати деякі труднощі.

Також дуже часто власники автомобілів не приділяють належної уваги якості придбаного інструменту і його специфіку в залежності від типу авто і проведених робіт. Звичайно, більшість вважає за краще користуватися послугами СТО, але цей крок не завжди виправданий, особливо при обмеженому бюджеті. Правильний підхід до вибору інструменту для ремонту може істотно заощадити не тільки час, а й гроші. Як правило, авто поділяють на кілька категорій, залежно від пропонованих вимог.

Мінімальний набір інструментів

Купуючи автомобіль, необхідно в найкоротші терміни виділити час на вибір і покупку відповідного інструменту, який постійно знаходиться в багажнику авто. Не варто відразу купувати набори, призначені для професійних автослюсарів, якщо немає відповідної освіти і кваліфікації. Цілком достатньо мінімального набору в який входять:

Торцеві ключі. Входять в стандартну комплектацію будь-якого набору інструментів і розрізняються за формою (T-подібні, прямі і L-образні). Одна з основних переваг ключів кутового обертання - максимально надійне закручування кріплення.

Змінні торцеві головки. Використовуються в комплекті з торцевими ключами. Також знадобляться спеціальні перехідники, що полегшують ремонт в важкодоступному місці, і автомобільний ліхтар для ремонту в темний час доби.

Свічковий ключ. Призначений для заміни свічок запалювання. Вибираючи ключ, варто пам’ятати, що неякісний інструмент може пошкодити грані свічок, що загрожує подальшими проблемами при ремонті.

Гайкові ключі. Для деяких робіт знадобиться хороший набір гайкових ключів, виконаних з якісних матеріалів. Ідеальний варіант - хром-ванадієва сталь, стійка до зносу. Не варто економити, купуючи ключі низької якості, як правило, вони дуже крихкі і ламаються в найневідповідніший момент, травмуючи руки автолюбителя.

Розвідний ключ. Дозволяє працювати з деталями нестандартної форми, і може при необхідності замінити гайковий ключ.

Стандартні слюсарні інструменти. Будуть потрібні кілька викруток (хрестова, шліцьова з різною довжиною жала), плоскогубці, бокорізи і пасатижі. Також не завадять молотки різної конфігурації і набір зубил.

Спеціалізований інструмент для ремонту автомобіля

У своїй роботі професійні автослюсарі використовують спеціальні інструменти, які стануть в нагоді і для самостійного ремонту.

Ареометр. Прилад, що вимірює щільність електроліту в акумуляторі.

Динамометричний ключ. Забезпечує контроль зусилля, що додається при закручуванні елементів. Необхідний інструмент в тому випадку, коли потрібно докласти строго дозовані зусилля при затягуванні різних болтів і гайок.

Домкрат. Спеціалізоване пристосування, в обов’язковому порядку входить в набір інструментів в багажнику. В даний час виробники пропонують кілька моделей домкратів (гвинтові, гідравлічні, рейкові), з різним ККД. Найбільшою популярністю у власників легкових авто користуються гвинтові домкрати, що відрізняються малою вагою і компактними розмірами. Для малотоннажних вантажівок і мікроавтобусів краще придбати гідравлічний домкрат.

Правильний вибір і покупка

Працівники СТО добре знають, що правильно обраний інструмент - це 50% успішного ремонту. Навіть мінімальний набір слід вибирати з особливою ретельністю, приділяючи увагу дрібницям. Дуже часто автолюбителі купляють повнорозмірний ящик з інструментами за привабливою ціною, не звертаючи уваги на фірму-виробника і якість матеріалів. Згодом виявляється, що торцевий ключ ламається при відкручуванні колеса, шліци викруток моментально стираються, а домкрат не витримує вагу малолітражки. Тому краще придбати інструмент першої необхідності, виготовлений перевіреним виробником з високоякісних матеріалів.

Як бюджетний варіант - набір «радянських» ключів, які пройшли перевірку часом і виготовлених у відповідності з усіма стандартами. Також можна придбати спеціалізовані набори для автолюбителів, попередньо ознайомившись з відгуками реальних покупців. При візуальному огляді необхідно виключити наявність дефектів, напливів металу, характерних для дешевих інструментів невідомого походження. Ціни на якісний інструмент досить високі, це обумовлено використанням металевих сплавів високої якості. Однак тривалий термін служби такого авто дозволяє повністю окупити вкладені кошти.

Провідні фірми з виробництва інструментів зазвичай дають тривалу гарантію на свою продукцію, іноді довічну. Якщо авто потребує епізодичного ремонту, то варто звернути увагу на продукцію середнього цінового сегмента. Зазвичай можна підібрати досить якісний комплект, з гарантією. Природно, для роботи в режимі СТО він не призначений, але для початківця автолюбителя цілком підходящий варіант.

Авто потребує дбайливого догляду як в процесі безпосередньої експлуатації, так і під час проведення діагностики, заміни запчастин і комплектуючих, а також ремонту. На сайті https://jonnesway-ukraine.com.ua/sharnirno-gubtsevyj-instrument/bokorezy/ ви зможете вигідно придбати якісні бокорізи, а також інший професійний автоінструмент від перевірених виробників.