Як позбавити батьківських прав колишнього чоловіка

Реалії такі, що навіть діти, які народжувалися по любові в повній сім'ї, можуть після розлучення стати тягарем для колишнього чоловіка. Життя іноді ставить людей в певні умови, вони часто не витримують випробувань, ламаються під натиском обставин - і в підсумку проявляють себе далеко не з найкращого боку.

Це не означає, що вони погані або «кінчені» люди. Просто десь дали «слабинку», десь допустили серйозну помилку ...

І з тих пір все змінюється не тільки в стосунках подружжя, але навіть у відносинах між батьками і дітьми. Що може дати синові батько, який став хронічним алкоголіком. Яким буде приклад батьківської поведінки і ставлення до життєвих труднощів? Іноді ситуація доходить до того, що жінка змушена замислюватися про те, як позбавити батьківських прав чоловіка.

Трапляється так, що людина, для якої ви зважилися народити дитину, виявилася зовсім не тою, за кого він себе видавав. Можливо, він спочатку стримував себе, не виявляв агресії, практично не випивав, намагався здаватися хорошим.

Але з часом, коли любовні пристрасті вляглися, жінка завойована, людина дала собі волю і показав своє нутро. Найгірше, якщо він виявився агресивним, п’є, вживає наркотики - а потім «зганяє» свою агресію на слабких і беззахисних дітей. Тут мати однозначно повинна зібратися з духом, проявити всю свою волю і прийняти жорстке рішення.

У таких ситуаціях недостатньо просто розлучитися з чоловіком. Тим більше, якщо він від злості чи з ненависті, «по дурі» може накоїти багато лиха, завдати шкоди вашим дітям. Ваше головне завдання - захистити дітей від його жорстокості і згубного впливу. Для цього треба зробити все можливе, щоб колишній чоловік був офіційно позбавлений не тільки статусу чоловіка, а й батька. Тоді у нього не буде права бачитися з вашими дітьми, і він не зможе чинити перешкоди в питаннях їх виховання, розвитку, навчання, при вивезенні за кордон, при усиновленні їх новим чоловіком і т.д.

Чому, позбавляючи колишнього чоловіка батьківських прав, варто звернутися до юриста

По-перше, ви не допустите при цьому серйозних помилок і зможете розраховувати на позитивне рішення суду.

По-друге, юрист порадить, що потрібно просити у суду, щоб в подальшому, після прийняття судового рішення, не виникало нових проблем з колишнім чоловіком.

І по-третє, юрист емоційно не залучений в цей складний процес. Тому він буде тверезо оцінювати ситуацію, з холодною головою вирішувати всі питання і стане для вас надійною підтримкою, якщо ви морально втомитеся і захочете все залишити «як є» і пустити на самоплив.

Для вирішення питання про позбавлення прав безвідповідального батька вам не потрібно отримувати згоди колишнього чоловіка. Якщо людина безвідповідальна у вчинках, то його словесна згода або незгода мало що значить. У вашій справі суд буде орієнтуватися на наявність законних підстав, і дивитися, наскільки вони доведені і підтверджені документально.

В яких випадках у колишнього чоловіка можуть відібрати батьківські права? 

1. Він не бере участі в утриманні дитини та її виховання. У чому це може виражатися? Постійна несплата аліментів, самоусунення від виховання, неучасть в його освіті і інше.

2. Він недобросовісно користується своїми батьківськими правами, зловживає ними. Наприклад, схиляє дитина до крадіжок, жебрацтва, проституції або дитячою порнографії, привчає дитину до спиртного і т.д.

3. Ще одна вагома підстава - жорстоке поводження. Якщо батько завдає малюкові моральні страждання, або фізичні (експлуатація, приниження, побої і ін.) - він однозначно не має права залишатися батьком.

4. При наявності однієї з двох хронічних хвороб: алкоголізм або наркоманія.

5. Коли колишній чоловік скоїв злочин проти вашого або дитячого здоров’я / життя. Якщо в цьому немає його умисної вини (скоїв з необережності), тоді звертатися до суду за позбавленням батьківських прав з цієї причини ви не можете.

лишение родительских прав в украине