Навіщо потрібні геодезичні дослідження напередодні будівництва?

Більшість з нас з таким терміном, як «геодезія» стикаються лише тоді, коли виникає необхідність проведення подібних робіт на ділянці перед будівництвом. Але як би там не було, роль геодезії в будівництві сучасних будинків є колосальною, і нехтувати даними роботами ні в якому разі не можна. Нижче ми розглянемо основні нюанси цих робіт і оцінимо необхідність їх проведення.

Що являють собою геодезичні роботи?

Кожному з нас відомо, що поверхня нашої планети не має від природи ідеальних горизонтальних або похилих поверхонь. З цієї причини саме геодезія в будівництві будинку грає дуже важливу роль. Дана процедура дозволяє визначити відповідність ділянки параметрам планованої до будівництва будівлі. Тому основна суть цих процесів зводиться до того, щоб контролювати правильне розташування об’єкта в процесі проведення будівельних робіт. Виконують геодезичні роботи спеціалізовані компанії, для прикладу на сайті http://kharkovzem.com.ua/geodesy/ можна ознайомитись з діяльністю, а також замовити послуги досвідчених спеціалістів компанії «Фабрика земельних рішень».

Щоб краще зрозуміти те, навіщо потрібна геодезія при будівництві будинку, розглянемо види робіт, що проводяться: 

1. Кадастрова геодезична зйомка. Зазвичай проводиться при купівлі ділянки і передбачає визначення фізичних меж території. Ця процедура дозволяє покупцеві оцінити розміри ділянки і зрозуміти, чи підходить вона для будівництва запланованого будинку.

2. Топографічна зйомка. Передбачає вимір кута нахилу ділянки, визначення місця розташування будівель, доріг, огорож і т. д.

3. Геодезична зйомка. Дозволяє створювати креслення, які виступають в якості правових документів і застосовуються для того, щоб отримати відповідний дозвіл на зведення магістралі, дороги, будинки і т. д.

4. Інженерна геодезія, яку також називають геодезією під будинок. Передбачає розмітку на карті висот. Даний вид креслень застосовується для того, щоб виготовити індивідуальні проекти будинків. Також інженерна геодезія в будівництві будинку дозволяє підігнати під наявний ділянку типові проекти.

Нюанси проведення топографічної зйомки

Топографічна геодезія в будівництві будинку проводиться при підготовці до будівництва. Для цього фахівцями розробляється точна карта ділянки, яка відображає всі нахили грунту, наявність нерівностей, розміри, межі та розташування всіх об’єктів, які мають значення при проведенні будівельних робіт. Це можуть бути дороги, огорожі, будівлі і т. д. Найчастіше виконання топографічного плану здійснюється в масштабі 1 до 500. 

Якщо мова йде про готовий проект будинку, то від його особливостей багато в чому залежать завдання, поставлені для проведення досліджень в ході топографічної зйомки. У свою чергу, на підставі проведеної топографічної зйомки, фахівець може внести будь-які зміни в уже готовий проект будинку. Йдеться про прив’язку будинку до наявної ділянки, для чого на генплан наноситься розташування будівлі і визначається нульова відмітка проекту. Таким чином фахівець може поставити висоту підлог в будинку відповідно до поверхні ґрунтів. Ці дані обов’язково відображаються в проекті.

Після топографії слід новий етап, що вимагає присутності геодезиста. Йдеться про земляні роботи. Тут від фахівця потрібен так званий винос об’єкта в натуру, коли на ділянці відбувається розбивка осей будинку в залежності від його прив’язки до ділянки. 

На даному етапі основні завдання геодезії в будівництві будинку полягають у визначенні глибини заливки фундаментної плити і створенні нульової позначки будинку. Після цього завданням геодезиста є контроль таких нюансів, як пристрій перекриттів, а також вертикально і горизонтально орієнтованих несучих елементів будівлі. При цьому проводиться оцінка їх розташування відповідно до допустимими нормами.

Навіщо потрібно проведення геодезичних робіт на ділянці

Вище вже говорилося про те, що роль геодезії в будівництві колосальна. Прийшов час більш конкретно висвітлити ті нюанси, від яких безпосередньо залежить якість майбутнього будинку і які визначаються саме фахівцем-геодезистом. 

В першу чергу, такі роботи дозволяють визначити найкраще розташування будівлі відносно рельєфу конкретної ділянки. Багато власників земельних ділянок наївно вважають, що визначити місце, що оптимально підходить для зведення будинку, не так вже й складно. Насправді ж це не так. Будівля не тільки має бути зручно розташоване на ділянці, але і відповідати наступним вимогам:

1. Розташування будинку повинно бути максимально близьким до ліній комунікації.

2. Дуже важливим є правильне розташування будівлі відносно сторін світу.

3. Відповідати рельєфу і типу грунтів місцевості. З огляду на рельєф ділянки, в готовий проект можуть бути внесені істотні зміни. Це, мабуть, основне завдання сучасної топографії.

4. При будівництві необхідно врахувати також і відстань до сусідніх будинків. 

Тому для правильного визначення місця розташування житлового будинку на ділянці, необхідно провести адаптацію проекту до даних, отриманих при проведенні топографічної зйомки. 

Також геодезія дозволяє визначити, чи потрібно проведення серйозних земляних робіт на території. І якщо така необхідність все ж існує, то таким чином можна визначити масштабність розробки ділянки. Крім цього, в деяких випадках потрібно облаштування грамотної дренажної системи.