Контейнерні морські перевезення: що потрібно знати, щоб уникнути помилок і зайвих витрат

У дослідженні контейнерного ринку за 2017 рік, проведеному британською компанією Drewry Shipping Consultants, на найближчі п'ять років передбачається зростання індустрії контейнерних перевезень в середньому на 7% щорічно.

Даний вид доставки вантажів по праву вважається одним із найбільш економічних і безперечно оптимальним для поставок з Китаю та інших країн Південно-східної Азії. І це не дивно, адже ставки морських ліній є відкритою інформацією, і в умовах повної прозорості конкуренція експедиторів стає дуже жорсткою.

Хороші професійні експедиторські компанії, які дорожать своєю репутацією створюють максимально привабливі умови для співпраці з замовниками. Чому ж досі існують фірми, які розчаровуються в доставці вантажів контейнерами, незважаючи на те, що даний вид по праву вважається одним із найбільш економічних і безперечно оптимальним для поставок з Китаю та інших країн Південно-східної Азії? Експерти логістичного оператора Apply Logistic Operations діляться практичними порадами - що потрібно знати, щоб контейнерні перевезення стали для вас дійсно економічним видом доставки.

Не відкладайте завантаження на завтра, якщо його можна зробити сьогодні.

Всі морські лінії і порти публікують свої ставки на місяць, і саме на розцінки поточного місяця орієнтуються експедитори при розрахунку фрахтів. Однак варто пам’ятати, що якщо ваша заявка оформлена в одному місяці, а завантаження здійснюється в наступному, то ціна може змінитися. І експедитор вимагатиме у вас компенсувати різницю. Для того щоб уникнути неприємних сюрпризів, намагайтеся подавати заявку в тому ж місяці, на який планується завантаження.

Уточнюйте, що включає в себе вартість фрахту.

За загальним правилом, основна вартість фрахту складається з ставки морських ліній, портових зборів, вартості довозу, 2% - збір на покупку валюти, і зрозуміло премії самого експедитора. Багато експедиторів «забувають» попередити клієнта про деякі складові вартості. Експерти Apply Logistic Operations радять заздалегідь уточнювати у експедиторів, чи входить сума на покупку валюти в названу ними ставку, або ж оплачується додатково.

Спробуйте переглянути умови поставки.

Найчастіше компанії отримують вантажі з Китаю на умовах CPT (митний термінал призначення). Як підказують експерти Apply Logistic Operations, тут є невеликий секрет: просіть постачальників для порівняння розрахувати вартість поставки на умовах FOB (вартість в порту Китаї). В цьому випадку вартість фрахту може бути значно меншою. Наприклад, економія на 20- ти футовому контейнері може досягати 1 500-2 000 доларів США.

Один експедитор добре, а два - краще.

Багато компаній працюють тільки з одним експедитором. І коли співпраця набуває розслаблюючу стабільність, експедитор часом необгрунтовано збільшує вартість фрахту, а також втрачає клієнтоорієнтованість. Щоб уникнути це, експерти рекомендують мати портфель як мінімум з двох перевізниками по одному напрямку.

Вибирайте транспортних партнерів, яким небайдужа доля ваших вантажів.

Часом економія на доставці вантажів має наслідки з розряду «скупий платить двічі». Так, при недолугому навантаженню і неналежній упаковці, вантажі приходять до одержувача у вигляді, не придатному для використання. Особливо це стосується вантажів, що долають влітку шлях через Індійський океан. Температура понад 40 ° C і близькість солоної води призводять до того, що вантажі піддаються корозії, продукти харчування псуються, а на упаковці залишаються сліди окислення. Досвідчені експедитори завжди допомагають своїм клієнтам визначити вимоги до упаковки, що відповідають виду вантажу, що перевозиться, і доставляти товари без шкоди якості.