Нова ера Subaru

Не так давно компанія Subaru побудувала в Японії новий випробувальний полігон. Найцікавіше, що їздити по ньому будуть головним чином роботи. Тому що саме тут планують доводити до ідеалу систему автоматичного пілотування, яка повинна з'явитися на серійних моделях Subaru в 2020 році.

І 2020 рік уже дуже близько. Зайвий раз про це нагадує концепт-кар VIZIV Performance Concept, який не тільки втілює образ майбутніх спортивних моделей Subaru, але і несе на борту модернізовану версію системи EyeSight, радар і високоточну GPS-навігацію - цей набір дозволяє припустити, що японська марка дійсно вже стоїть на порозі нового етапу в розвитку, коли роль водія відійде на другий план.

Справедливості заради зазначимо, що працездатність всіх перерахованих систем в даному випадку не має значення: концепт-кар - це скоріше декларація намірів, ніж діюча модель. У будь-якому випадку Subaru не відстає від конкурентів по частині інноваційних розробок, але, перш ніж говорити про майбутнє, давайте згадаємо ті розробки, які зустрічаються на автомобілях цієї марки вже сьогодні.

За межами асфальту

Компанія Subaru здавна славилася тим, що вміє робити повнопривідні універсали і кросовери, здатні позмагатися з класичними позашляховиками в природному для останніх середовищі існування. Сьогодні часи змінилися, автомобільні трансмісії розраховані в першу чергу на безпечну їзду по асфальту, проте Subaru пропонує своїм клієнтам інструмент, який дозволяє їм почувати себе на бездоріжжі куди впевненіше, ніж власникам більшості інших кросоверів.

Ця система називається X-Mode, і вона створена спеціально для руху в складних дорожніх умовах. Вона працює в повністю автоматичному режимі і регулює подачу палива в двигун, рівень тиску в муфті, що відповідає за розподіл крутного моменту між осями, а також змінює алгоритми роботи електроніки.

До речі, по посиланню https://novaton.ua/categories/cars_subaru_576_1 ви можете замовити якісні оригінальні запчастини до багатьох марок Subaru.

”Три душі”

Власники Subaru очікують від своєї машини заводного, напористого характеру, який відповідав би філософії, іміджу та історії марки. У той же час такий темперамент потрібен машині далеко не завжди, адже значну частину часу більшість з нас проводить в неквапливому міському трафіку. Щоб залагодити цю суперечність, була придумана система SI-Drive, або Subaru Intelligent Drive.

Вона дозволяє вибрати з трьох режимів руху той, який відповідає актуальній дорожній обстановці і настрою водія. Тому в місті будуть доречні спокійні настройки Intelligent, а на вільній трасі - Sport або Sport Sharp. Причому останній варіант, дозволяючи на сто відсотків використовувати потенціал машини, до межі загострює її реакції на дії водія. А якщо така чутливість здається вам надлишковою - досить просто перейти в менш агресивний режим Sport.

Бінокулярний зір

Ключова технологія допомоги водієві від компанії Subaru називається EyeSight. Компанія зайнялася її розробкою в далекому вже 1989 році і витратила майже два десятка років, щоб довести її до стану готового продукту.

Вперше технологія EyeSight з’явилася на дорожніх автомобілях в 2008 році. Треба визнати, час було витрачено не даремно, це підтверджують результати випробувань, проведені в 2013 році Американським інститутом дорожньої безпеки IIHS. З’ясувалося, що система аварійного гальмування Subaru працює краще, ніж аналогічні технології конкурентів, в числі яких були такі марки, як Cadillac, Lexus і Audi. Ще один цікавий нюанс в тому, що і тут творці Subaru пішли своєю дорогою. Замість радарів і лидарів, які використовують інші виробники, японські машини стежать за дорожньою обстановкою за допомогою стереовідеокрамери. Більш того, принцип роботи системи такий же, як і у людських очей. На дорогу спрямовані два об’єктива, розташовані на деякій відстані один від одного. Відповідно, зображення, яке від них надходить, трохи відрізняється.

Аналізуючи зображення, передане камерою, EyeSight здатний не тільки зупинити машину перед перешкодою, але й утримати її в межах смуги руху, оцінити ступінь втоми водія, підтримати задану швидкість на трасі, утримуючись на безпечній відстані від машини, що йде попереду.

Крім того, в системі є декілька незвичайних, але зручних і унікальних функцій. По-перше, якщо машина перед вами рушила, EyeSight повідомить про це спеціальним сигналом. Городянам, які довго стоять на нескінченних світлофорах, така можливість напевно припаде до душі. А крім того, можна налаштовувати інтенсивність автоматичного розгону в адаптивному круїз-контроль. Це дозволяє більш точно відрегулювати машину під свої водійські звички.