Британські вчені навчилися “редагувати” кров

Біологи Брістольського університету освоїли метод редагування генів крові для переливання. На думку вчених, переміщення відредагованих еритроцитів, що мають поліпшену сумісність, забезпечить якість лікування, необхідного пацієнтам.

Іноді кров, що отримується від донорів, не завжди є ідеально здоровою. Вченими представлена ​​технологія, що дозволяє змінювати якісні характеристики генів. Нововведення дозволить виробляти клітинні структури крові для подальшого переливання пацієнтам клінік.

Фахівці використовують технологію Clustered regularly interspaced short palindromic repeats (CRISPR). Унікальний механізм працює, функціонально замінюючи неякісні елементи. Фермент Cas9 акуратно розрізає ДНК в тому місці, яке було вибрано по уніфікованому зразком, слідом за цим деякі гени, які викликають імунні реакції, видаляються.

Пацієнти, які страждають таласемією або серповидно-клітинною анемією, потребують періодично повторюваних переливанні крові. Нове досягнення біологів може надати їм ефективну допомогу.

А дещо раніше японські вчені з Медичного і стоматологічного університету Токіо за результатами даних 900 пацієнтів екстреної допомоги прийшли до висновку, що люди з першою групою крові мають набагато більше шансів померти від травми. Різниця в кількості смертей після отримання травми у людей з першою групою крові та іншими становить майже три рази - 28% проти 11%.

Доктор Ватару Такаяма зазначає, що на даний момент досліджень на дану тематику дуже мало. Висока смертність у людей з першою групою крові пов’язана з поганою згортанням викликаної низьким вмістом глікопротеїну плазми крові (фактора фон Віллебранда).

Тепер вчені мають з’ясувати, як переливання еритроцитів першої групи крові може вплинути на хворих, і чи є якась різниця в порівнянні з іншими групами крові. Фахівці мають намір продовжити дослідження, щоб з’ясувати, яким чином можна мінімізувати негативні наслідки впливу групи крові на підвищення ризику смертності травмованих.

За словами вчених, результати дослідження можуть допомогти зрозуміти, як переливання крові впливає на гомеостаз.

На сайте компании Интермедика вы можете заказать анализатор электролитов, другое современное эффективное оборудование для клинико-диагностических лабораторий, качественные медицинские реагенты и расходные материалы.