Помилки чаювання, або як пити чай правильно

Чудовий тонізуючий і втамовуючий спрагу напій крізь століття успішно дійшов до наших днів. Сотні мільйонів людей по всьому світу щодня починають свій день саме з філіжанки ароматного і неймовірно смачного напою. А ще за заспокійливим смаком чаю можна довірливо поспілкуватися практично на будь-яку тему.

На телебаченні і на всіляких інтернет-сайтах раз у раз з’являються рекламні ролики, які закликають насолодитися чаєм на початку робочого дня. У більшості випадків моделі в рекламних роликах відразу ж після пробудження тягнуться за чашкою чаю. І у людей, які звикли уважно ставитися до власного здоров’я, неодмінно виникне закономірне питання - можна і чи безпечно пити чай натщесерце, до їжі? Якими негативними наслідками загрожує таке чаювання? А от щоби купити справжній чай в Києві достатньо завітати до інтернет-магазину “Чайний Дворик”

До чи після?

На історичній батьківщині чаю (в Китаї) місцеве населення дотримується стародавнього правила, суть якого полягає в наступному твердженні: «не варто пити чай з порожнім серцем». Фактично це застереження стосується споживання напою на порожній шлунок. Народну мудрість з Піднебесної підтвердили і сучасні вчені.

Проведені дослідження свідчать - мікроелементи і речовини, які містяться в чаї, сприяють розрідженню слини. При споживанні чаю до прийому їжі, рецептори, що знаходяться в ротовій порожнині можуть спотворювати справжній смак продуктів. Отже, досить висока ймовірність того, що їжа здасться вам несмачною. Втім, це далеко не єдиний вплив чаю.

Слинні ферменти в розрідженому стані не в змозі повноцінно забезпечити якісне травлення. Тому вчені і мудреці минулого рекомендують насолоджуватися чаєм не менше ніж за чверть години до прийому їжі. Слині досить 20 хвилин для відновлення своїх функціональних можливостей.

Багато дієтологів стверджують, що випиваючи 150-200 мл чаю перед їжею можна знизити апетит. І в цьому немає нічого дивного, оскільки рідина, яка наповнює шлунок зголоднілої людини дійсно створює ефект насичення. Але це загрожує поганим переварюванням їжі, яка надійде в організм після чаю.

Справжні шанувальники чайного мистецтва ніколи не насолоджуються якісним чаєм безпосередньо після рясного обіду або хорошого сніданку. Як стверджують професіонали ароматних справ, необхідно зробити невелику перерву на півгодини. Цей відрізок часу необхідний організму для засвоєння їжі. У більшості чаїв присутні дубильні речовини. Вони досить швидко вступають в реакцію і починають взаємодіяти з іншими частинами подрібненої їжі, що не дозволяє оперативно засвоювати живильні речовини.

Чи варто пити гарячий чай

Гарячий чай може викликати роздратування і навіть легкі опіки горла, стравоходу і шлунка. Температура цього напою не повинна перевищувати 56 градусів.

Чай з заваркою - теж не найкраща ідея. Заваривши чай, почекайте кілька хвилин, а потім процідіть його (або витягніть пакетик). Якщо тримати чайне листя в напої занадто довго, поліфеноли і ефірні масла окислятся і чай втратить свою прозорість, смак і аромат. Плюс, утворюється середовище, що відмінно підходить для розмноження шкідливих мікроорганізмів - бактерій або грибків. До речі, з цієї ж причини не рекомендується пити вчорашній чай - користі від нього вже мало, а ось розсадник для бактерій виходить просто відмінний.

Заварювати тільки один раз

Зазвичай вже після другого, максимум третього використання чай втрачає всі свої корисні властивості. Вважається, що від першої заварки людина отримує 50% корисних речовин, від другої - 30%, а від третьої - тільки 10%.