В Австралії запустили перший в світі поїзд на сонячній енергії

Використання відновлюваних джерел енергії в залізничному транспорті стає важливим трендом. Перший поїзд, який працює виключно на сонячних батареях, на початку березня вийшов на маршрут довжиною в 3 км в Новому Південному Уельсі в Австралії.

Його розробила залізнична компанія Byron Bay Railroad Company - вона переобладнала вінтажний пасажирський поїзд 1949 року, що щоб продемонструвати, що сонячна енергія цілком підходить для пасажирських перевезень:

- Ми провели пошуки по країні, знайшли напівзруйнований вінтажний поїзд, відновили його і підключили до джерела енергії віком 4,6 млрд років, - розповів директор з розвитку Byron Bay Railroad.

Гнучкі сонячні панелі розташовані на даху вагона і на проміжних стоянках, де поїзд може додатково підзарядитися. Спочатку поїзд працював на двох дизельних двигунах, але один з них був замінений на акумулятор об’ємом 77 кВт і електричний мотор. Другий залишили на випадок непередбачених обставин. Поїзд, як повідомляється, може функціонувати навіть при високій хмарності.

У поїзді передбачено 100 сидячих місць для пасажирів, а також місця для стоячих пасажирів. Поїзд робить одну поїздку туди і назад раз на годину. Перший пробний рейс поїзд зробив 16 березня. Поки що він буде ходити в тестовому режимі, перевозячи по 100 пасажирів за раз, але в січні наступного року почнеться його повноцінна експлуатація. Вартість поїздки складе $ 3.

Варто відзначити, що австралійський проект наразі унікальний в своєму роді - поїзди на сонячній енергії вже існують, але поки вона не використовувалася безпосередньо, двигун лише отримував електрику від мережі.

Транспорт майбутнього

Варто зазначитити, що енергія сонця і вітру в залізничному транспорті - один з найважливіших трендів. Так, Індія почала масштабний енергетичний проект по впровадженню альтернативних джерел енергії в свою транспортну систему, передбачається, що Індійські залізниці можуть до 2025 року забезпечити 25% енергопотреб за рахунок відновлювальних джерел і генерувати 5 ГВт на сонячних електростанціях по всій країні. Компанія «Індійські залізниці» (Indian Railways) має намір встановити гнучкі сонячні панелі на дахах пасажирських вагонів 250 поїздів, які будуть забезпечувати електрикою внутрішні енергомережі вагонів. Крім того, вже запланована і частково реалізована установка сонячних панелей на дахах 7 000 залізничних вокзалів і станцій по всій Індії - що принесе в сукупності 1 ГВт енергії.

А от у Нідерландах на державному рівні прийнято рішення в найближчий час забезпечити залізничну інфраструктуру енергією вітру, щоб скоротити викиди вуглекислого газу в транспортному секторі.

Заказывайте доставку грузов жд в компании  «Транс Экспресс Карго». Гарантия сохранности, доступные тарифы, четкое соблюдение обусловленных терминов.