Найпоширеніші помилки при виборі IP камер відеоспостереження

На сьогоднішній день існує маса функцій камер відеоспостереження, по-перше, це пов'язано з тим, що кожен виробник йде по шляху постійного поліпшення характеристик своєї продукції. По-друге, одні і ті ж функції можуть називатися по різному у різних виробників, в нашому випадку може бути ще і різний переклад. По-третє, і це найсумніше, багато нових функції є лише маркетинговими прийомами, просто новими назвами вже існуючих функцій.

Все це робить завдання коректного вибору відеокамери вкрай складним навіть для технічного підкованої людини. У даній статті ми розглянемо тільки найбільш поширені помилки, що зустрічаються при виборі камер відеоспостереження.

Очікувати від камери відеоспостереження такої ж якості зображення як по «телевізору»

Причиною цієї вкрай широко поширеної помилки є по суті мета, як професійної телевізійної або побутової камери, так і у камери відеоспостереження одна - запис відеозображення. Однак відмінностей набагато більше більше, ніж подібностей. І найбільш відчутива різниця - ціна. Вартість навіть досить простих побутових камер начитається від 10 тис. грн, ціна на середні по характеристикам IP камери відеоспостереження починається від 3 000.

Потік даних від камери видеоспостереження в середньому в чотири рази менший, ніж від побутової камери. Це пов’язано з тим, що камера відеоспостереження передає зображення по мережі, а побутова пише на вбудований носій. Природно це позначається на якості не в кращу сторону.

Якісне функціональне обладнання для відеоспостреження створено для роботи 24 години, 365 днів у році, протягом 10 років. Жодна побутова камера не зможе працювати в такому режимі.

Чим більший дозвіл, тим краще камера

Важливо не підміняти поняття, для цілей відеоспостереження одним з найважливіших завдань є деталізація тобто можливість розглянути всі деталі і подробиці. Природно дозвіл сильно впливає на можливості деталізації, але не тільки він.

Якщо звернути увагу на характеристики камер відеоспостереження з різним дозволом ми побачимо що у всіх камер буде однаковий фізичний розмір сенсора як правило 1 / 2,7 або 1/3 а значення мегапікселів від 1.3 МП до 3 МП. Тобто збільшення кількості мегапікселів досягається за рахунок зменшення розмірів пікселя, а значить буде зменшуватися поверхня, яка припадає на один піксель, і значить зменшуватися буде світлочутливість в цілому.

Якщо ми порівняємо світлочутливість камери з однаковим розміром сенсора і різною кількістю мегапікселів, то однозначно побачимо що світлочутливість камери з меншою кількістю мегапікселів буде вищою.

Чим більша світлочутливість, тим краще камера

Напевно одна з найбажаніших, але й найдорожча характеристика, найменше збільшення світлочутливості тягне за собою мінімум 30% збільшення вартості камери. У більшості випадків вибираючи камери з високою світлочутливістю ви переплачуєте за штучно завищені значення. Однією з найбільш надійних метрик реального значення світлочутливості є розмір матриці, чим більше розмір матриці, тим більше значення світлочутливості.

Антивандальність вбереже камеру від будь-яких впливів

Важливо розуміти: якщо зловмисник задумає розбити антавандальную камеру і він має ще щось, крім голих рук, наприклад молоток, він так чи інакше виведе камеру з ладу. Тобто головне завдання антивандальних камер - протриматися достатній час для того, щоб зняти нападників, для подальшої їх ідентифікації.

Відповідно, якщо ви заздалегідь з високим ступенем ймовірності припускаєте, що камеру захочуть вивести з ладу, то, можливо, вам потрібно вибирати не антивандальную камеру, а просто варто розташувати камеру в недосяжності від зловмисників, на приклад на великій відстані, або на великій висоті, природно характеристики і розташування такої камери повинні дозволяти їй ідентифікувати людей.

Один з надійних показників антивандальні, це відповідність з європейським стандартом EN 62262 захисту електрообладнання від зовнішніх впливів. У відповідно до якого чим більше значення IK-коду тим більшою ударостійкістю володіє камера.