Як ефективно очистити килим від бруду: поради експертів

У Радянському Союзі до килима ставилися з повагою, практично як до члена сім'ї. У 2000-х мода на килими прошла, а не так давно знову повернулася. А з нею повернулося і головне питання - як же очистити цю масивну річ від бруду? Адже за рік, як підрахували експерти, килим вбирає близько 3 кг пилюки. А в ній - тисячі пилових кліщів і їх трупів - а це найсильніші алергени. А американські екологи знайшли там і шкідливі важкі метали, а також нікотин, цвілеві грибки і навіть небезпечний вуглеводень, що провокує рак.

Про те, що килим може бути ще й розсадником інфекції, раніше мало хто замислювався. І про те, що в брудному килимі живуть пилові кліщі, які можуть викликати сильну алергію, теж особливо не турбувалися. Про шкоду запорошених килимів і спровокованих ними захворювання заговорили пізніше. Лікарі втомилися повторювати: щоб уникнути неприємностей, килим потрібно регулярно ретельно чистити. Тільки ось як впоратися з цією “громадиною” розміром в півкімнати?

Звичайно, в такому випакдку найкраще звернутися в спеціалізовані фірми, наприклад, скористатися послугою хімчистка килимів Львів, втім експерти визнають, що при належній вправності доглядати навіть за найпримхливішим килимом можна і вдома.

Тут є свої секрети. Наприклад, можна в боротьбі з застоями бруду і пилу в надрах килима застосовувати крохмаль. Це відмінний сорбент, тобто речовина, що має найвищий рівень хімічної активності і вступає в зв’язок майже з будь-якою речовиною по сусідству. Тому крохмаль легко вбирає в себе пил і бруд, що скупчилися у ворсі. Порошок потрібно просто розсипати по килиму, втерти м’якою щіткою, а потім пропилососити.

Замінити крохмаль можна і харчовою содою. Такі засоби не зашкодять структурі килимових волокон, а головне - безпечні для людини. А ось звичайне просте мило і пральний порошок здатні безповоротно зіпсувати килим: наприклад, плями від вина, фруктів, овочів або ягід мильна піна назавжди консервує в волокні і після не допоможе навіть професійне чищення.

При виведенні плям з килима потрібно пам’ятати просте правило: жирні плями видаляються лужними засобами для виведення плям, а плями рослинного походження - кислотними. Якщо ви посадили на килим так звану танінну пляму, тобто таку, що містить дубильні речовини таніни, яких багато в соках, яскравих фруктах, вині, чайній заварці, потрібно протерти його губкою, змоченою в розчині лимонної кислоти, а потім якомога швидше відвезти в хімчистку. Білкові плями від молока, яєць, крові можна запрати мильним розчином. А плями від кави і какао під силу видалити слабкому розчину води і нашатирного спирту.

До кожного килиму, дивлячись з якого матеріалу він зроблений і навіть якого він кольору, потрібен особливий підхід в питанні чищення. Наприклад, перський килим не можна сушити на сонці - під його променями волокна вигорають, руйнуються і втрачають міцність. Вішати мокрий килим на поперечину теж небажано - так він витягнеться від власної ваги і деформується.