Школа майбутнього в Лушані - проект від Zaha Hadid Architects

Китайська сільська початкова школа в Лушані (Lushan) може швидко стати знаменитою з кількох причин. По-перше, проект школи розроблений архітекторами однією з провідних світових фірм Zaha Hadid Architects. По-друге, при будівництві будуть активно використовуватися промислові роботи Odico Formwork Robotics для виготовлення будівельних конструкцій.

Стародавня культура і нові технології

Нова початкова школа буде розташована у віддаленій, спокійній і красивій сільській місцевості в 160 км від Наньчана, столиці провінції Цзянсі. Навчальний заклад обслуговуватиме 12 місцевих сіл і пропонувати програму, яка крім предметів STEM (science, technology, engineering, mathematics) включає також і творчі дисципліни. Сільські школярі отримають можливість навчатися за передовою американською методології STEM, орієнтованої на математику, інженерію, технології та науку.

А ще би хотілось порекомендувати авторам проекту для підвищення ефективності навчального процесу класний куток купити, різноманітні моделі яких пропонує компанія Стенд-Дизайн.

В знак поваги до довгої історії китайського регіону, знаменитого своєю високоякісною керамікою, що відноситься до династії Мін, склепінні будівлі школи матимуть керамічну зовнішню обробку, виділену темним градієнтом тонів для контрасту з побіленими інтер’єрами. Школа розташована на півострові і буде піднята на п’ять метрів вище рівня повеней за останні 50 років. Природна водозбірна зона оточує і захищає школу, а також пропонує місце для відкритих навчальних приміщень і спортивних споруд.

Школа будується для дітей у віці від 3 до 12 років, всього передбачається розмістити в 9 класах близько 120 учнів. Крім навчальних приміщень в освітньому комплексі заплановано гуртожиток і необхідні службові будівлі. Всі вони будуть створені в єдиному стилі з параболічними склепіннями, що відмінно вписуються в місцевий пейзаж і забезпечують достатнє природне освітлення. Консольні дахи допоможуть пом’якшувати субтропічний клімат провінції і забезпечити критий простір для навчання на відкритому повітрі. Довгий центральний шкільний двір між класними кімнатами служитиме основним місцем для ігор школярів.

Роботи і швидкість будівництва

Щоб скоротити час будівництва і виконати вимоги замовника, будівлі кампусу будуть розміщуватися в серії модульних склепінних просторів, побудованих з використанням місцевих бетонних технологій і опалубки, підготовлених промисловим роботом Odico Formwork Robotics на місці.

Щоб мінімізувати час будівництва, а також скоротити кількість окремих елементів будівлі, необхідних для транспортування в віддалене місце в школі, Zaha Hadid Architects пропонує об’єднати місцеві навички бетонної конструкції з новими досягненнями у виробництві опалубок з пінопласту з дротом, яка може бути підготовлена ​​на місці промисловим роботом для створення бочок і параболічних форм. Модульність сховищ дозволяє використовувати прес-форми кілька разів, що ще більше прискорює процес будівництва і знижує витрати.