У продажу з’явилися перші дитячі автокрісла з подушками безпеки

До недавніх пір автокрісла захищали дітей при аварії лише "пасивним" способом - тобто, за рахунок своєї конструкції і ременів безпеки. Технології розвиваються, і один з виробників вже оснастив свої крісла повноцінними "ейрбегами".

Компанія Maxi-Cosi випустила перше в світі дитяче автомобільне крісло з вбудованими подушками безпеки, коштує воно близько 783 доларів і доступне для покупки в усіх великих британських дитячих магазинах. Коли воно появиться в Україні, наразі невідомо, зрештою в інтернет-магазині https://spok.ua/car-seats/c024/ можна знайти хорошу комфортну безпечну модель за помірною ціною.

AxissFix Air є новою флагманською моделлю компанії, що спеціалізується на виробництві автомобільних сидінь і була розроблена спільно з компанією Helite - виробником мобільних подушок безпеки.

Сидіння, що підходить для маленьких дітей зростом від 61 до 105 сантиметрів оснащено кріпленням Isofix і повертається на 360 градусів підставою для полегшення установки, а також двома маленькими подушками безпеки, розташованих в плечових лямках, підключеними до балона з CO2. У разі зіткнення миттєво спрацьовує датчик положення сидіння і подушки безпеки надуваються протягом 0,05 секунд. Під час випробувань лобових зіткнень виявилося, що, в порівнянні з автокріслами традиційної конструкції, AxissFix Air зменшує ризик удару головою або зміщення шийних хребців на 55 відсотків.

“Кілька років тому ми почали досліджувати, як подушки безпеки можуть краще захистити голову і шию дитини в дитячих автомобільних сидіннях”, - пояснює Ендрю Реткліфф, керуючий директор Maxi-Cosi, - “Успішний досвід використання подушок безпеки в спеціальному “комірі” для мотоциклістів, дав нам натхнення і як результат - абсолютно працездатна технологія для майбутнього покоління дитячих автомобільних сидінь “.

До речі, багатьох турбує питання: куди встановити автокрісло, щоб було найбільш безпечно і зручно? Бажання батьків розмістити дитяче автокрісло в найбільш безпечному місці машини абсолютно виправдано. Тільки визначитися з таким не зовсім просто.

Ще недавно місцем, куди рекомендувалося встановлювати автокрісло, де дитина з найбільшою ймовірністю повинна бути максимально захищеною від травм в разі автоаварії, вважалося на пасажирське сидіння позаду водія. Це твердження базувалося на аналізі дій тих, хто керував машинами в аварійних ситуаціях: вони інстинктивно вивертали кермо вліво, таким чином, рятуючи себе. Отже, переднє праве сидіння уявлялося найбільш небезпечним.

Сьогодні ж при виборі місця для установки дитячого автокрісла прийнято відштовхуватися від даних дослідження, ініційованого університетом Буффало (США). Його фахівці проаналізували трирічну статистику, враховуючи не тільки власне цифри, але і типи транспортних засобів, їх вагу, наявність підголівників, спрацьовування подушок безпеки, віку водіїв і пасажирів, освітленість, погодні умови тощо.

Висновок був таким: найбільш безпечні (до 86%) місця позаду, причому середнє з них на чверть безпечніше бічних. Організатори дослідження пояснили це наявністю перед середнім заднім кріслом простору, що залишає шанс не бути затиснутим при ударі, особливо при лобовому і задньому.

Тим часом, конструкції заднього ряду сидінь не завжди зручні для установки дитячого автокрісла посередині: в деяких заважають вбудовані розкладні підлокітники (машини класу С і більш високого), а іноді - і складання задніх сидінь в пропорції 60:40 (багато хетчбеки, універсали, рідше седани).